Hoe gezond is honing voor je huid?

Wist je dat honing gezond is voor je huid? We gebruiken allemaal wel eens honing. Voor een dressing over een heerlijk zomerse salade, lekker in de thee of verzachtend als je keelpijn hebt. Honing eten is gezond door, onder meer, zijn antibacteriële werking.

Maar honing is niet alleen gezond als je het eet. Ook voor je huid kan honing wonderen doen.
Honing bevat antioxidanten, vitaminen, mineralen, carbohydraten en aminozuren. Carbohydraten geeft je direct energie en werkt prima tegen vermoeidheid. En heb je jezelf gebrand? Dan werkt honing verzachtend.

De gezondheidsvoordelen van honing zijn groot!

De gezonde voedingsstoffen in honing

Honing is een bijzonder goedje, waar de bijen heel veel moeite voor doen. Dag in dag uit vliegen de bijen uit om nectar te zoeken, waar ze honing van maken. Om een halve kilo honing te maken moeten bijen wel 2 miljoen bloemen bezoeken. Daarvoor zullen ze samen bijna 90.000 kilometer afleggen.

Bijen maken honing als voedsel om de winter te kunnen overleven. Dit voedsel moet dus vol goede voedingsstoffen zitten om gezond en sterk te blijven. Honing bevat onder andere:
• Enzymen
• Inhibine
• Vitaminen, zoals B2, B4, B5, B6, B11 en C
• Mineralen
• Antioxidanten, bijvoorbeeld pinocembrin dat alleen in honing voorkomt
• Sporenelementen
• Organische zuren, zoals aminozuren waaronder veel proline
• Stuifmeelpollen
• Nectar

De eiwitten in honing ondersteunen het herstellend vermogen van de huid en de B vitaminen versterken de huidcellen. In honing zijn allerlei mineralen te vinden, zoals calcium, fosfor, magnesium en ijzer. En ook sporenelementen, zoals koper en mangaan.
De organische zuren in honing helpen je huid zich te verbeteren. De stuifmeelpollen en het nectar hebben een ontstekingsremmende werking.

Honing heeft zowel inwendig als uitwendig een helend effect. Een honing die rijk is aan enzymen werkt zuiverend, antibacterieel en desinfecterend voor je huid. Daarom is honing een geliefd ingrediënt in diverse verzorgingsproducten.

Honing is niet voor iedereen gezond

Honing is niet voor iedereen even gezond. Kinderen onder een jaar kunnen beter nog niet van de honing snoepen. Honing is een puur natuurproduct. Hierin kan soms een bacterie voorkomen die kinderbotulisme veroorzaakt. Deze bacterie komt overal in de natuur voor en kan via de pootjes van de bijen in de honing terechtkomen.

Kinderbotulisme is een zeldzame, maar zeer ernstige aandoening aan het zenuwstelsel. Omdat de darmflora van kinderen tot 1 jaar nog niet volledig ontwikkeld is lopen ze een hoger risico. Wacht dus met je kind honing geven tot deze minimaal 1 jaar oud is.

Honing voor je huid

Is alle honing gezond voor de huid?

Voor je direct naar de supermarkt rent voor een pot honing moet je weten dat niet alle honing gezond is voor de huid. Het is vooral het hoge enzymgehalte en de lange werkzaamheid die belangrijk zijn.
De honing die je in de supermarkt vindt, is zogenaamde rijpe honing. Deze honing is verhit tot boven de 40 graden. Daardoor zijn de meeste enzymen verloren gegaan.

Sommige honing wordt zelfs verhit tot 74 graden en daarna snel afgekoeld, dat noemen ze pasteuriseren. Hierdoor krijgt de honing een heldere, gouden kleur en zal niet kristalliseren. Hierdoor zijn alle bestanddelen die de honing zo bijzonder maakt verdwenen.

Zolang de nectar nog niet is ingedikt blijven de enzymen actief. Daarom werkt rauwe honing het beste voor gebruik op de huid. De huidproducten van La Reine zijn gemaakt met gezuiverde, enzymrijke honing.

Honing voor een gezonde huid

Honing helpt huidproblemen verzachten, maar werkt ook geweldig als huidverzorging. Door de antibacteriële en desinfecterende werking wordt je huid grondig gereinigd. Onzuiverheden en vuil worden verwijdert met honing. Daarna voelt je huid heerlijk schoon, fris en zacht aan.

Honing werkt goed als gezichtsreiniger of masker en ondersteund het herstel van de droge huid. Ook droge lippen en kloofjes in de mondhoeken zijn goed te behandelen en verhelpen met honing.

Gebruik honing op je hele lichaam

Je hele lichaam heeft baat bij de werking van honing. Je kunt het over je hele lichaam gebruiken. De bekende droge plekken op knieën en ellebogen worden weer heerlijk zacht en soepel. De rode en geïrriteerde huid komt weer tot rust door honing.

Heb je last van zweetvoeten? De antibacteriële werking vermindert de onaangename geurtjes die door de bacteriën op je voeten veroorzaakt worden.

De gezonde eigenschappen van honing

De antibacteriële eigenschappen van honing helpen je huid in de strijd tegen puistjes, eczeem en andere huidproblemen. Doordat honing water aantrekt, is het een geweldig hydraterend middel. De droge huid wordt gevoed en de jeuk op droge plekken verdwijnt. De suikers in honing zorgen ervoor dat de huid het vocht vasthoudt en soepel blijft.

Ook de vettige huid profiteert van de hydraterende werking van honing, want de aanwezige antioxidanten zorgen voor een vermindering van de vrije radicalen. Vrije radicalen richten schade aan in cellen en weefsel. Dit wordt zichtbaar in het verouderen van de huid en het ontstaan van rimpels. Vrije radicalen nemen toe door teveel zon, slechte voeding, roken, overmatig alcohol gebruik en luchtvervuiling. Honing beschermt je huid hiertegen.


Honing gezond voor je huid

Waar koop ik gezonde honing voor mijn huid?

Zoals je hebt kunnen lezen is honing uit de supermarkt niet geschikt voor gebruik op je huid. Hier zijn alle gezonde bestanddelen grotendeels uit verdwenen. Wil je zuivere honing, ga dan naar de imker. Dan weet je zeker wat er met de honing gebeurd is.

Met pure, zuivere honing kun je de huid verzorgen. Nog makkelijker zijn kant en klare verzorgingsproducten op basis van honing, zoals de heerlijke crèmes van La Reine.

Alle crèmes worden gemaakt met 100% Hollandse honing, uit Molenlanden het groene hart van Nederland. Hierbij vinden wij respect voor de bijen en het milieu het belangrijkst. We willen onze producten zo puur mogelijk houden. Daarom kun je er bij ons zeker van zijn dat er géén parabenen, siliconen, kleurstoffen, minerale oliën en parfum in onze honingcrèmes zitten.

De heerlijke geur kom uit essentiële oliën die de werking van de crème nog verder versterken. Naast honing bevat onze honingcrèmes ook zuivere bijenwas die de huid beschermd tegen vochtverlies. En in elke tube crème is propolis te vinden. Een geneeskrachtige stof die intensief verzorgt, het grote geheim van onze bijen.

Wil je zelf de gezonde eigenschappen van honing ervaren? Probeer dan onze honingcrèmes uit. Grote kans dat jij, net als vele anderen, straks ook fan bent.

Koop de La Reine honingcrèmes online in onze webshop of ga langs bij een van onze verkooppunten.

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen