Wat zijn siliconen?

Wat zijn siliconen?

De ingrediëntenlijst van de meeste cosmetica lijkt voor de meeste mensen hetzelfde als Latijn. Het is lastig om er een touw aan vast te knopen. Want wat zit er nu werkelijk in de producten die we dagelijks gebruiken. Als het gaat om cosmetica worden er vaak chemische stoffen aan toegevoegd om het product te optimaliseren. De vraag is alleen of je deze stoffen wel dagelijks op je huid wilt smeren?

In dit artikel geven wij inzicht over siliconen in cosmetica. Wat zijn siliconen precies? Zijn deze schadelijk? Hoe herken je ze? En wat is het alternatief?

Wat zijn siliconen?

Siliconen worden ook wel omschreven als: 'synthetische stoffen die worden opgebouwd vanuit siliciumatomen en zuurstofatomen'. Dat klinkt ingewikkeld maar in feite betekent het dat er een kettingverbinding van atomen ontstaat. Nu hoef je niet precies te snappen hoe dit scheikundig allemaal werkt. Belangrijk is dat je weet waarom het gebruikt wordt in cosmetica.

De reden is simpel:

Siliconen zorgen er voor dat producten glanzen. In feite leggen de siliconen een laagje om je huid of je haar (afhankelijk van het product wat je koopt). Het zorgt ervoor dat het lekker voelt. In feite komen ze in vrijwel alle cosmeticaproducten voor. Van dagcrèmes tot handcrèmes, shampoo's, conditioners tot foundation en lipgloss. Het glanzende effect is allemaal te danken aan de siliconen in deze producten

Siliconen kun je verdelen in oplosbare, vluchtige en niet-oplosbare siliconen. Voor vluchtige siliconen geldt dat ze eigenlijk direct verdwijnen nadat je een product gebruikt hebt.

Siliconen: definitie en uitleg

Waarom kunnen siliconen schadelijk zijn?

Maar wat is dan het probleem? Een mooi en glanzend laagje is toch prima? Siliconen zijn namelijk niet giftig, maar toch kunnen deze stoffen schadelijk zijn. Wat zijn dan de problemen die deze siliconen met zich meebrengen?

Wij hebben een lijstje opgesteld met de nadelige gevolgen van het gebruik van siliconen:

Verstopping


Het laagje dat de siliconen aanbrengen op jouw huid (of haar) kan zorgen voor verstoppingen van de huid. De poriën zitten dicht en er is geen goede toevoer naar de huidoppervlakte.

Irritatie


Doordat de poriën verstopt raken kan je huid gaan irriteren. Dit uit zich dan weer in klachten als jeuk, bultjes of een rode huid.

Acne


Verstopte poriën zijn een goed recept voor het ontstaan van acne. Puistjes kunnen het gevolg zijn van een overmatig gebruik van producten met siliconen.

Lees ook: droge voeten of droge handen?

Hoe herken je of er siliconen in een product zitten?

Het gebruik van siliconen in cosmeticaproducten is niet altijd eenvoudig te herkennen. In weinig gevallen staat het woord siliconen op de ingrediëntenlijst. Toch kun je de producten snel spotten. Siliconen hebben namelijk altijd -cone of -xane  als toevoeging. Wanneer een ingrediënt eindigt op -cone of -xane  dan weet je dat je met siliconen te maken hebt. De meest voorkomende termen zijn:
  • Cetyl Dimethicone
  • Dimethicone
  • Dimethiconol
  • Cetearyl methicone
  • Stearyl Dimethicone
  • Amodimethicone (en) Trideceth-12 (en) Cetrimonium Chloride
  • Cyclomethicone
  • Trimethylsilylamodimethicone
  • Cyclopentasiloxane

Natuurlijk alternatief

Siliconen zijn niet giftig, toch kun je deze stoffen het beste vermijden. Ze zorgen voor een glanzend resultaat, maar pakken de oorzaak van een droge huid niet aan. Sterker nog, ze versterken dit zelfs. Kies voor een natuurlijk product dat vrij is van chemische stoffen.

In onze webshop vind je een ruim aanbod met natuurlijke crèmes op honingbasis. Deze pakken de oorzaak van jouw problemen aan en zorgen dat de huid op natuurlijke wijze weer gaat stralen. Bijkomend voordeel: je hoeft je geen zorgen te maken over de ingrediëntenlijst. Vermijd chemische cosmeticaproducten en kies voor een natuurlijk alternatief. Neem een kijkje in onze webshop voor meer informatie over natuurlijke cosmetica.


Ben je geïnteresseerd in onze crèmes?


La Reine biedt huidcrèmes gemaakt van honing en bijenwas. Dit betekent dat onze crèmes altijd vrij zijn van parabenen, parfum, siliconen en andere chemische stoffen. In onze webshop vind je:


Reactie plaatsen