Last van zweetvoeten?

Heb je last van zweetvoeten en wil je hier een passende oplossing voor vinden? Dat voeten zweten is in feite een normaal verschijnsel, maar voor wanneer er sprake is van overmatig zweten dan kan dit heel vervelend zijn.Het kan tot stinkende voeten leiden, het lijkt moeilijk beheersbaar en je kunt je er flink voor schamen. En dat voelt niet prettig? Lees hoe je kunt voorkomen dat je voeten overmatig gaan zweten of stinken.

Overmatig zwetende voeten

Wist je dat jouw voet 26 botten, 33 gewrichten, meer dan 100 pezen, spieren en gewrichtsbanden en maar liefst 250.000 zweetklieren bevat? Dat lijkt misschien veel anatomie in een relatief klein pakket, maar aan de andere kant zijn je voeten belast met de zeer belangrijke taak om het hele lichaam te ondersteunen. Voeten zijn gevoelig voor verwondingen: van alledaagse eeltplekken en likdoorns tot ernstiger problemen zoals diabetische neuropathie.

Zweetvoeten voorkomen

Minder sociaal contact

Wanneer er serieus sprake is van overmatig zwetende voeten (samen met zweethanden en oksels) dan heb je een probleem wat het dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden. Het kan zijn dat je afstand neemt in bepaalde sociale situaties, simpelweg omdat je niet geconfronteerd wilt worden met de gevolgen.

Toch hebben we goed nieuws voor je: zweetvoeten zijn wel behandelbaar.

Zweetklieren in het lichaam

Nergens zijn zo veel zweetklieren per vierkante millimeter te vinden als in je voet. De zweetklieren spelen een rol bij het:

  • vochtig en soepel houden van de huid
  • regelen van de temperatuur wanneer het warm weer is
  • afvoeren van afvalstoffen, bijvoorbeeld wanneer je koorts hebt
  • tijdens het sporten.

De klieren scheiden de hele tijd vocht uit.

Overactieve zweetklieren

De precieze oorzaak van overmatig zweten is niet altijd direct te achterhalen. Zeker is dat je te maken hebt met overactieve zweetklieren. In sommige gevallen kan de oorzaak genetisch zijn. Mogelijke andere oorzaken zijn stress op de voet, soms veroorzaakt door een structureel probleem, of omdat de voet onder spanning staat of moe is. Bijvoorbeeld wanneer je de hele dag hebt gestaan.

Mentale- en emotionele stress

Bij volwassenen worden zweetvoeten waarschijnlijk veroorzaakt door overactieve zweetklieren, als gevolg van veranderende hormoonspiegels in het lichaam. Omdat de zweetklieren op de voetzolen (en handpalmen) meestal reageren op emoties, is zowel mentale als emotionele stress een veel voorkomende oorzaak.

Hoe kan ik zweetvoeten tegengaan?

Waarom is het vervelend als je zweetvoeten hebt?

Zweetvoeten komen voor in de winter en de zomer. Hierbij moet gezegd worden dat het warme weer in de zomer de situatie verergerd (in de meeste gevallen). Vaak is er sprake van een aandoening die al langere tijd speelt, onafhankelijk van de tijd van het jaar.

Stinkende voeten en zweetgeur.

Het grootste probleem van zweetvoeten is wel de geur. Hier ontstaat vaak ook vaak het gevoel van schaamte. Je schaamt je omdat je bang bent dat je stinkt. Ook zul je niet gauw je schoenen uitdoen in het bijzijn van anderen. Deze geur wordt veroorzaakt door bacteriën op de huid die het zweet afbreken en een aanstootgevende geur afgeven.

Overmatig zweterige of stinkende voeten zijn dus sociaal gênant. De problemen die hiermee samen gaan zijn soms groter dan je zou denken. Op het moment dat je ervoor kiest je terug te trekken in sociale situaties dan zijn de consequenties groot.

Infecties en aandoeningen

Zweetvoeten verhogen ook de kans op voetinfecties, zoals voetschimmel, en sneeën en breuken in de huid, en dat leidt tot andere infecties. Bij mensen met andere aandoeningen die de voeten in gevaar brengen, zoals diabetes, perifere neuropathie en perifere arteriële ziekte, kan overmatig zweten bijdragen aan het risico van een voetinfectie, wat leidt tot ernstigere aandoeningen zoals een huidinfectie (cellulitis genaamd) en ulceratie.

La Reine logo

Lees ook: Last van droge voeten?

Zweetvoeten voorkomen

Wat kun je doen aan zweetvoeten?

Er zijn verschillende manieren die bijdragen aan het verminderen van zwetende voeten:

Dagelijkse voethygiëne

Een eenvoudige routine waarbij voethygiëne hoog in het vaandel staat is effectief om zweetvoeten tegen te gaan. Je kunt je voeten wassen met antibacteriële zeep, ook kun je crème aanbrengen of gebruik maken van absorberend voetpoeder.

Variatie in schoeisel

Het is verstandig om niet elke dag hetzelfde schoeisel dragen. Varieer hiermee zodat de voeten kans krijgen om goed te drogen.

Sokken

Het dragen van sokken is essentieel, vooral wanneer deze sokken vocht absorberen. Denk bijvoorbeeld aan wol, katoen of een wol/katoenmengsel. Bovendien worden afneembare inlegzolen (en medicinale inlegzolen die een deodoriserend effect hebben) aanbevolen, omdat veel zweet wordt opgenomen door inlegzolen of het bovenleer van schoenen.

Schoenen

Qua schoenen worden goed passende schoenen van leer, die je voeten laten ademen, als de beste beschouwd.

Wij weten als geen ander dat het soms een behoorlijke zoektocht kan zijn naar een goede oplossing voor zweetvoeten. Op de site van Oma weet Raad vind je superhandige tips tegen zweetvoeten.

Werkt de voetverzorging niet effectief?

Voor meer ernstige gevallen waarbij normale voetverzorging niet effectief is, kan jouw arts je eventueel doorverwijzen voor iontophorese (elektrische stimulatie) en botulinum-toxine-injecties (botox).

Als je voetproblemen niet vanzelf verdwijnen of niet door routinematige voetverzorging binnen drie weken zijn verholpen, dan is het raadzaam om de hulp in te roepen van een zorgverlener.

Hoe verminder ik mijn zweetvoeten?

La Reine honing voetcrème

Voetproblemen kunnen een gevolg zijn van te weinig aandacht voor je voeten. Een droge huid kan na verloop van tijd tot hielkloven leiden. Naarmate we ouder worden, kunnen we ook vaker te kampen krijgen met extreem droge voeten, likdoorns en vereelte huid. Een goede voetverzorging is dus zeer belangrijk. Een natuurlijke oplossing is de La Reine honing voetcrème.

Honing

Met honing als één van de belangrijkste bestanddelen verzorgt deze voetcrème op natuurlijke wijze je voeten, laat het kloofjes verdwijnen en maakt het droge voeten heerlijk zacht. Je voeten komen in prima conditie en je kunt ze weer onbezorgd laten zien. De La Reine honing voetcrème verzorgt voeten die sterk belast of extreem vermoeid zijn.

Bovendien bevat deze voetcrème natuurlijke essentiële oliën, zoals citroengras olie en de heerlijk geurende lavendelolie, die zweetvoeten helpen tegengaan. De La Reine voetcrème trekt snel in, plakt niet en voelt comfortabel aan. De voetcrème voorkomt blaarvorming, werkt verzachtend bij droge voeten, hielkloven en eelt en geeft snel verlichting bij vermoeide voeten.

Ben je geïnteresseerd in onze crèmes?

La Reine biedt huidcrèmes gemaakt van honing en bijenwas. Dit betekent dat onze crèmes altijd vrij zijn van parabenen, parfum, siliconen en andere chemische stoffen. In onze webshop vind je:

Verkooppunt worden van La Reine honingcrèmes?

Wil je als professional de honingcrèmes van La Reine gebruiken in jouw praktijk of salon? Dat kan heel eenvoudig.

Ga door naar: verkooppunt worden

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen