Snel last van blaren op je voeten? Voorkomen is beter dan genezen

Snel last van blaren op je voeten? Voorkomen is beter dan genezen

Blaren op je voeten zijn vervelend en kunnen een leuke wandeltocht veranderen in een nachtmerrie. Al binnen een paar uur kan een slecht passende schoen of vuil, zoals zand, in je schoenen blaren veroorzaken.

Een blaar is bedoelt om het onderliggende weefsel te beschermen, maar een flinke blaar op je voet kan je beletten om verder te lopen. Hoe verzorg je een blaar en hoe voorkom je dat je snel weer nieuwe blaren krijgt?

Wat is een blaar?

Blaren ontstaan meestal op voeten of handen. Op plekken waar veel druk of wrijving is, zal de bovenste laag van de huid loslaten en omhoog komen. De ruimte eronder is gevuld met een waterige vloeistof. Je blaar is nu een soort kussentje. Dit kussentje is bedoeld om de wond te beschermen tegen nog meer druk.

Zolang de blaar dicht is, blijft de wond beschermd tegen infecties door vuil en bacteriën. Blijf je doorlopen met een blaar dan is de kans groot dat je hem kapot loopt door de blijvende druk en wrijving. Een open blaar is erg pijnlijk en kan gemakkelijk geïnfecteerd raken.

Hoe ontstaan blaren?

Vaak heb je al van tevoren in de gaten dat je een blaar gaat krijgen. Je schoen drukt ongemakkelijk tegen je hiel, je krijgt een branderig gevoel of je voelt iets prikken onder je voet. In eerste instantie zal je huid op die plek rood worden. Blijf je doorlopen dan ontstaat er een blaar.

Op een vochtige huid ontstaan sneller blaren dan op een droge huid. Zijn je voeten vochtig door veel zweet dan wordt de huid zacht en kwetsbaar.
Blaren kunnen ontstaan door:
• Slecht passende schoenen
• Sokken met naden
• Afwijkingen aan de voeten, die meer druk veroorzaken in de schoen
• Lopen op aflopend terrein, bijvoorbeeld bergaf
• Vuil, zoals steentjes, in de schoen

Voorkom blaren op je voeten

Wat te doen bij een blaar?

Kleine blaren zijn meestal niet heel pijnlijk. Deze kun je het beste heel laten. De blaar geneest vanzelf en de wond is goed beschermd tegen infecties.
Grote blaren die heel pijnlijk zijn of je beletten om te lopen kunnen doorgeprikt worden.

Doe dit als volgt:
1. Maak de blaar en de omgeving goed schoon met een desinfecterend middel.
2. Neem een steriel mesje of een goed gedesinfecteerde naald en prik of snij de blaar aan twee kanten in.
3. Laat voorzichtig het vocht uit de blaar, dit kun je doen door met een wattenstaafje over de blaar heen en weer te rollen tot het vocht eruit is.
4. Maak nogmaals de blaar en de huid er omheen goed schoon.
5. Droog de wond goed na of laat het drogen aan de lucht.
6. Dek de wond af met een pleister.
7. Trek droge sokken aan.
8. Probeer normaal te blijven lopen. Door anders te gaan lopen krijg je last van je gewrichten en spieren, maar je kunt hierdoor ook op een andere plek nog een blaar oplopen.

Er zijn speciale blarenpleisters die je over de blaar heen kunt plakken. Dan hoef je ze niet door te prikken en de pleister neemt de druk van de schoen op de blaar weg. Dat loopt een stuk comfortabeler. Ook beschermt de pleister de kwetsbare huid van de blaar tot het vocht eruit is. Is de blaar al open dan bescherm je met deze pleister de wond tegen infecties.

Zijn blaren gevaarlijk?

Blaren zijn over het algemeen niet gevaarlijk en genezen vanzelf. Maar als een blaar open gaat, is er een kans dat de wond geïnfecteerd raakt. Wordt de wond rood en warm dan is hij ontstoken. Houdt de wond goed schoon en bescherm de plek met pleisters, om te voorkomen dat er nog meer vuil en bacteriën in de wond komen.

In zeldzame gevallen kan een geïnfecteerde blaar een ontsteking van de lymfebanen tot gevolg hebben. Als dit het geval is, dan zie je een rode streep over de huid omhoog lopen. Krijg je ook last van pijnlijke en gezwollen klieren in de lies of oksels, neem dan contact op met je huisarts.

Hoe kun je blaren voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Door druk en wrijving te voorkomen is de kans op blaren al een stuk kleiner. Zorg dat je schoenen goed passen. Kies het liefst voor natuurlijke materialen en schoenen die goed ventileren. Daar blijven je voeten droger in, wat de kans op blaren aanzienlijk verkleint.

Je sokken kunnen ook blaren veroorzaken. Sokken die niet goed passen zullen plooien vormen in de schoen, waarop blaren kunnen ontstaan. Ook naden of gestopte sokken kunnen de boosdoener zijn. Als je echt heel ver wilt gaan lopen wordt zelfs het kleinste hobbeltje een plek waar een blaar op kan ontstaan.

Kies daarom sokken zonder naden, gemaakt van een zacht ademend materiaal, waarin je voeten goed droog blijven. Zorg dat je schoenen goed passen en schoon zijn voor je erin stapt.

Voorkom blaren

Goede voetverzorging voorkomt blaren

Je kunt nog zoveel trainen voor een lange wandeltocht, als je voeten niet goed verzorgd zijn is er nog steeds een grote kans op blaren. De stand van onze voeten geeft ook een bepaalde druk in de schoen. Dit is vaak te zien aan de eeltvorming op je voeten. Deze laag is door de tijd heen ontstaan en beschermt je voet op die plek tegen de druk in je schoenen.

Verzorg de teennagels goed en houdt ze kort. Eeltplekken die dik en hard geworden zijn kunnen ook blaren veroorzaken doordat de huid hier niet meer elastisch mee kan bewegen. Daarnaast is eelt net een spons. Gaan je voeten zweten dan neemt het eelt dit vocht op. De huid wordt zacht en kwetsbaar.

Ga je een lange wandeltocht maken of intensief sporten? Verzorg je voeten dan goed met La Reine voetcrème. De huid van je voeten wordt zwaar belast en kunnen wel een intensieve verzorging gebruiken.
La Reine voetcrème voorkomt blaarvorming en brengt de huid van je voeten weer in topconditie. Ga op pad met goed verzorgde en beschermde voeten, voor nog meer wandelplezier.

La Reine voetcrème koop je snel en eenvoudig online of bij een van onze verkooppunten.

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen