Puistjes

Een van de vervelendste huidproblemen zijn ongetwijfeld puistjes. Naast dat veel mensen in de pubertijd last krijgen van puistjes, kan je ook als volwassene nog regelmatig puistjes hebben. Maar wat zijn puistjes eigenlijk? Hoe ontstaan ze en wat is de oorzaak van puistjes? En nog belangrijker: hoe kom je snel van je puistjes af? In dit artikel lees je er meer over.

Wat zijn puistjes?

Puistjes zijn ontstekingen van de talgkliertjes. De talgkliertjes produceren talg, en zorgen ervoor dat je huid niet uitgedroogd raakt. Zodra er bacteriën in de talgkliertjes terecht komen kunnen de talgkliertjes echter verstopt raken en ontstaat er een mee-eter of puistje.

Puistjes kunnen voorkomen in je gezicht, maar ook op je borst, rug of nek. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van puistjes. Bovendien kunnen puistjes zowel bij pubers als volwassenen voorkomen. Of je wel of geen last krijgt van puistjes hangt vaak af van je huidtype, maar kan je ook deels zelf beïnvloeden door middel van een goede huidverzorging en een gezonde levensstijl.

Last van puistjes

Hoe ontstaan puistjes?

Puistjes ontstaan door verschillende oorzaken. In de pubertijd ontstaan puistjes vaak door hormonen. Ook bij zwangere vrouwen worden puistjes vaak veroorzaakt door hormonen. Daarnaast hebben mensen met een vette of gemengde huid meer kans op puistjes. Bij deze huidtypen wordt namelijk meer talg aangemaakt door de huid.

Door deze overproductie is de kans groter dat de talgkliertjes verstopt raken. Daarnaast kunnen puistjes ontstaan door een slechte gezichtsverzorging. Als je je huid niet goed reinigt, heb je meer kans dat er bacteriën in je talgkliertjes terecht komen en er puistjes ontstaan.

Als je je huid té grondig reinigt, heb je overigens ook meer kans op puistjes. Door een té grondige reiniging, of een reiniging met agressieve middeltjes, verdwijnt de beschermlaag van je huid en kunnen bacteriën makkelijker in je talgkliertjes terecht komen. Tot slot zijn er bepaalde voedingsmiddelen waarvan men vermoedt dat ze puistjes veroorzaken. Zo zouden onder andere snelle koolhydraten, suikers en zuivelproducten de kans op puistjes verhogen.

Ontstaan van puistjes

Wat te doen als je puistjes hebt?

Als je puistjes hebt, is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van je puistjes. Als je puistjes door hormonen zijn ontstaan dan is het waarschijnlijk lastig om de puistjes compleet te voorkomen. Als je puistjes echter zijn ontstaan door een slechte of agressieve reiniging van je gezicht, dan kun je je huid verbeteren door je reinigingsritueel te veranderen.

Ook als je denkt dat je puistjes veroorzaakt worden door bepaalde voedingsmiddelen, dan kun je natuurlijk proberen om deze producten te vermijden om te kijken of je puistjes hierdoor verminderen.

Als je erg veel last hebt van puistjes, dan kun je ook altijd advies vragen aan je huisarts of schoonheidsspecialiste. Zo kan bijvoorbeeld bij vrouwen de anticonceptiepil soms helpen bij het verminderen van puistjes. Ook zijn er speciale reinigingsproducten, crèmes en in extreme gevallen medicijnen die kunnen helpen om puistjes te laten verdwijnen en te voorkomen.

Tips voor de verzorging van puistjes

Als je van je puistjes af wilt is het belangrijk om goed voor jezelf én je huid te zorgen. Hieronder zetten we de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

Een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl houdt je huid gezond en glanzend, en voorkomt dat je last krijgt van puistjes. Zorg dus voor een gezond en gevarieerd dieet en drink veel water. Water helpt namelijk met het afvoeren van afvalstoffen, en zal je huid van binnenuit reinigen.

Probeer junkfood en andere snelle koolhydraten en suikers zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast is sporten, bij voorkeur in de buitenlucht, belangrijk voor je huid. Ook zonlicht helpt bij het uitdrogen van je puistjes, al is het wel erg belangrijk om je goed in te smeren met een zonnebrandcrème. Tot slot heeft je huid ook altijd baat bij voldoende slaap en ontspanning.

Oorzaken van puistjes

Een goede gezichtsreiniging

Puistjes kun je deels voorkomen door je huid goed te reinigen. Reinig en verzorg je gezicht dus ’s ochtends en ’s avonds met producten die passen bij je huidtype.

Aangezien het belangrijk is om geen agressieve middeltjes te gebruiken, kun je het best op zoek naar producten zonder parfum en andere onnatuurlijke toevoegingen zoals parabenen en siliconen. Verwijder ook altijd je make-up voor het slapen gaan én trakteer jezelf eens in de zoveel tijd op een grondige reinigingsbehandeling bij de schoonheidsspecialiste. De schoonheidsspecialiste kan je ook altijd adviseren over welke producten het beste bij jouw huid passen, en over hoe je jouw huid het beste kan verzorgen.

Zeg gedag tegen slechte gewoontes

Om snel van je puistjes af te komen zul je sommige slechte gewoontes moeten afzweren. Zo is bijvoorbeeld roken erg slecht voor je huid. Naast dat het puistjes kan veroorzaken, kan je huid ook vroegtijdig verouderen door roken. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je kussensloop en handdoek te wassen.

Zo voorkom je dat zich hier veel bacteriën op verzamelen. Tot slot is het erg belangrijk om altijd van je puistjes af te blijven. Krab ze niet open en knijp ze ook niet uit. Naast dat je puistjes hierdoor langer zichtbaar blijven, kun je er ook nog eens blijvend littekens aan over houden.

Propoliscrème van La Reine

Als je last hebt van puistjes is het extra belangrijk om je huid te reinigen met natuurlijke producten. Producten met parfum of andere agressieve ingrediënten kunnen je puistjes immers verergeren. De propoliscrème van La Reine is een crème gemaakt van zuivere bijenwas.

Lees ook: wat is propolis?

Deze crème bevat geen parabenen, parfum, siliconen, kleurstoffen of minerale oliën. De crème helpt je huid egaal te worden en te laten stralen. Bijenwas staat namelijk bekend om haar kalmerende, herstellende en reinigende eigenschappen. Zo zal de propoliscrème helpen om puistjes en roodheid in je huid te verminderen en je huid te herstellen van eventuele littekentjes of vlekjes. Probeer de propoliscrème van La Reine dus snel uit, en reken voorgoed af met je puistjes!

Propolis creme La Reine

Verkooppunt worden van La Reine honingcrèmes?

Wil je als professional de honingcrèmes van La Reine gebruiken in jouw praktijk of salon? Dat kan heel eenvoudig.

Ga door naar: verkooppunt worden

Gerelateerde artikelen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Propoliscrème bestellen?

  • Op werkdagen vóór 12:00 uur besteld, morgen in huis
  • Bij je thuis bezorgd vanaf € 6,95
  • Gratis verzending vanaf € 39,-

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen