Wat zijn parabenen?

Wat zijn parabenen?

Op de ingrediëntenlijst van veel cosmetica en voedselproducten zie je de term parabenen staan. Parabenen worden veel gebruikt in shampoo, huidverzorgingsproducten en andere zaken. Maar wat zijn parabenen nu en hoe werkt dit precies? Wij leggen je precies uit wat parabenen zijn, wat ze doen en waarom je deze stoffen beter kunt vermijden als het om huidverzorging gaat. Huidcrèmes zonder parabenen? Daar hebben wij de oplossing voor.

Een chemische verzamelnaam

Parabenen is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende chemische stoffen. Al deze stoffen hebben(schrik niet, dit woord hoef je niet te onthouden) parahydroxybenzoëzuur  als basisbestand. Hier vallen veel verschillende stoffen onder, bijvoorbeeld: ethylparabeen, butylparabeen en propylparabeen. Samen vormen deze stoffen het zogenaamde parabeen.

Werking parabenen

Parabenen werken als conserveringsmiddel. Dat is ook de reden dat we dit toevoegen aan cosmetica en voedselwaren. Parabenen doden schimmels. Ze zorgen ervoor dat deze schimmels geen kans hebben om zich te ontwikkelen in de producten. Voordeel: de producten zijn langer houdbaar. Hierdoor hoef je bij cosmetica niet bang te zijn dat producten kapot gaan.

[caption id="attachment_201135" align="aligncenter" width="1623"]Wat zijn parabenen? Parabenen is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende chemische stoffen[/caption]

Waar komen parabenen in voor?

Parabenen zijn goedgekeurd door de EU. De EU heeft strenge richtlijnen als het gaat om voedselveiligheid en veilig gebruik van cosmetica. Parabenen mogen daarom toegevoegd worden aan cosmetica en voedselwaren. Een aantal voorbeelden waar parabenen in voorkomen zijn:
 • Huidverzorgingsproducten
  De meeste huidverzorgingsproducten kunnen parabenen bevatten. Aan de meeste lotions, crèmes en alles wat je op je huid kunt smeren zijn producten toegevoegd.
 • Deo 
  Deodorant bevat parabenen.
 • Tandpasta 
  Om ervoor te zorgen dat jouw tube tandpasta langer meegaat, worden er parabenen toegevoegd. Vrijwel alle standaard tandpasta merken maken gebruik van parabenen.
 • Sauzen 
  Om sauzen langer houdbaar te houden, kunnen er parabenen toegevoegd worden. Mayonaise, mosterd en andere slasauzen bevatten vaak parabenen.
 • Marsepein 
  Een uniek voorbeeld is marsepein. Om deze zoetigheid langer beschikbaar te houden, worden parabenen toegevoegd.

In cosmeticaproducten vind je parabenen vaak terug in de ingrediëntenlijst. Je herkent ze aan, simpelweg, de term parabeen of aan ingrediënten die op -parabeen eindigen. Parabenen terugvinden in voedselproducten terugvinden is lastiger. Parabenen worden namelijk niet bij naam genoemd, maar als E-nummer. Nipagin, nipasol en parahydroxybenzoezuuresters zijn ook benamingen van parabenen.

[caption id="attachment_201141" align="alignnone" width="1623"]Parabenen in voedsel In cosmeticaproducten vind je parabenen vaak terug in de ingrediëntenlijst. Je herkent ze aan, simpelweg, de term parabeen of aan ingrediënten die op -parabeen eindigen.[/caption]

Parabenen, vermijden of niet?

Er is veel discussie over het gebruik van parabenen. Ondanks dat de EU parabenen goedkeurt zijn er wel vraagtekens te plaatsen bij veilig gebruik van parabenen. Zeker daar waar het om huidverzorging gaat, is veiligheid erg belangrijk. Jouw huid staat in direct contact met de producten en de huid neemt het product direct op in het lichaam.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart, in samenspraak met diverse wetenschappers, dat parabenen gevaarlijke stoffen zijn die hormonen kunnen stimuleren en beïnvloeden.

Dit zou invloed hebben op tumorvorming en de hormoonhuishouding. Zeker bij vrouwen kan dit heftige gevolgen hebben op de gezondheid. Niet alleen kan de kans op hormoongevoelige tumoren zoals borsttumoren toenemen, ook heeft het invloed op de vruchtbaarheid.

Er is geen unanieme uitspraak over de veiligheid in het gebruik van parabenen. Het wordt nog altijd door de EU goedgekeurd omdat de EU gevolgen niet aantoonbaar schadelijk vindt. Wil je de stof toch liever vermijden? Dan is dat zeker mogelijk.

[caption id="attachment_201139" align="aligncenter" width="1623"]Wat is de werking van parabenen? Parabenen worden door de Europese Unie nog altijd goedgekeurd, omdat zij de gevolgen (nog) te schaars vinden.[/caption]

Natuurlijke alternatieven

Kies voor natuurlijke alternatieven in huidverzorging (en in voeding). Je hebt deze chemische stoffen helemaal niet nodig. Wij bieden huidcrèmes aan op basis van honing. Dit is een honingcrème voor de verzorging van jouw huid. Het is voedend, verzorgend en laat jouw huid stralen.

Kies het zekere voor het onzekere en vermijdt chemische componenten in jouw huidverzorging. Kies voor puur natuur en laat jouw huid op natuurlijke wijze stralen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het effect op je gezondheid en kunt de producten veilig gebruiken.

Bekijk onze honingcrèmes voor de huid en geniet zonder zorgen van een stralende en verzorgde huid.


Ben je geïnteresseerd in onze crèmes?


La Reine biedt huidcrèmes gemaakt van honing en bijenwas. Dit betekent dat onze crèmes altijd vrij zijn van parabenen, parfum, siliconen en andere chemische stoffen. In onze webshop vind je:


Reactie plaatsen