Wat is parfum (cosmetica)?

Wat is parfum (cosmetica)?

Veel (cosmetische) producten bevatten parfum. Simpelweg om het lekker te laten ruiken en het product aantrekkelijk te maken. Maar heeft parfum, naast de geur, nog meer toegevoegde waarde voor cosmetica? In dit artikel lees je alles over parfum in verzorgende en cosmetische producten.

Natuurlijk parfum en synthetisch parfum

Belangrijk om te weten is dit: in feite heb je twee soorten parfum.
  • Synthetische parfum
  • Natuurlijk parfum, denk hierbij aan essentiële oliën.

In feite wordt het geven van een geur aan een crème parfumeren genoemd, of dit nu met synthetisch parfum is of met 100% natuurlijke essentiële oliën.

De opbouw van parfum

Parfum is kort gezegd een geurend oplosmiddel waarin verschillende geurstoffen zijn gemengd. Deze stoffen zijn bepalend voor de geur van de parfum. In bijna alle gevallen is het oplosmiddel alcohol.

De meeste parfums zijn opgebouwd uit drie noten:
  • Topnoten;
  • Hartnoten;
  • Basisnoten.

De topnoten zijn eigenlijk een beetje misleidend. Deze ruik je alleen de eerste paar minuten nadat de parfum is opgespoten. Een verkooptrucje dus. De hartnoten begin je na de uitwerking van de topnoten te ruiken. Ze zijn het belangrijkste onderdeel van de parfum. Vaak zitten hier geurstoffen van bloemen in verwerkt. De basisnoten ruik je aan het einde van de dag nog steeds. Deze blijven het langst hun werk doen. Een basisnoot is vaak opgebouwd vanuit een houtsoort.

Wat zijn de nadelen van parfum?

Parfum in cosmetica: de nadelen?

Parfum en cosmetische producten gaan vaak hand in hand. Denk aan een lekker ruikende shampoo, een frisse bodylotion of gezichtsmaskers. Je bent vast gewend dat deze producten parfum bevatten. Maar wat doet deze parfum voor je gezondheid?

Allereerst kun je allergisch zijn voor deze geurstoffen. Omdat het voor de gewone consument niet altijd duidelijk is welke specifieke stoffen er in je cosmetica zitten, kun je je verkijken op de ingrediënten.

Een allergische reactie kenmerkt zich vaak door rode vlekken, schilferige huid, jeukende, geïrriteerde en gevoelige of droge huid. Niet alleen je huid kan last krijgen van deze cosmetica, ook je luchtwegen kunnen geïrriteerd raken.

Hoe herken je parfum in een product?

Als er geen parfum in het product verwerkt is staat dat vaak groot op de verpakking aangegeven. Zeker omdat je tegenwoordig steeds meer parfum vrije producten kunt kopen. Het kan natuurlijk geen kwaad om het voor de zekerheid te controleren. Hieronder vind je een aantal termen die duiden op de aanwezigheid van parfum:
  • Geraniol;
  • Citronellol;
  • Eugenol;
  • Linalool;
  • Benzyl alcohol;
  • Cinnamyl alcohol;
  • Farnesol;
  • Methyl.

Deze woorden schreeuwen voor je gevoel niet één, twee, drie parfum, maar ze horen er toch echt bij. Hoe hoger een woord op de ingrediëntenlijst staat, hoe meer ervan in verwerkt zit.

Hoe zit het met natuurlijk parfum?

Zoals eerder genoemd in dit artikel bestaat er ook natuurlijke parfum. Een voorbeeld hiervan is zoete sinaasappelolie. Dit is een ingrediënt wat wij gebruiken in 1 van onze crèmes. Zoete sinaasappelolie wordt koudgeperst uit de schil van de biologische zoete sinaasappel. De essentiële olie heeft een verfrissende zoete geur. Daarnaast heeft de olie een rol in de huidverzorging. Deze ondersteunt namelijk het herstellend vermogen van de huid. Daarnaast kalmeert en verzacht de sinaasappelolie een gebarsten huid en kloofjes.

In sinaasappelolie zitten de volgende stoffen: Limonene, Citrus Aurantium DulcisOil, Linalool, Citral, Farnesol. Deze hoef je niet te onthouden :) Wat belangrijk is dat je weet dat deze stoffen van nature voorkomen in sinaasappelolie. Toch worden ze op een verpakking apart vermeld. Dit heeft te maken met het feit dat de aparte bestanddelen allergenen zijn.
Dus sinaasappelolie bevat geen chemische toevoegingen (enkel stoffen die hier van nature inzitten). Toch worden alle ingrediënten genoemd op de verpakking in verband met de allergenen.

Aantrekkelijke geuren en parfum

Er zijn honingcrèmes op de markt die heel zoet ruiken. Deze zoete geur moet voor de geur van honing doorgaan. Natuurlijk is geur heel persoonlijk maar als Imker weet ik dat dat die geur totaal niet lijkt op de echte honing geur. Het is bij deze crèmes dan ook niet de geur van honing die je ruikt maar synthetisch parfum. Naar mijn mening past een synthetisch parfum niet in een natuurlijke crème.

Honing geurt naar de bloemen, waarop zij werd gewonnen. De geurstoffen van honing zijn vluchtig en verwerkt in een crème vervaagd deze geur jammer genoeg heel snel. Daarom heb ik gekozen om te werken met essentiële oliën. Hierdoor krijgt de honingcrème een extra geurbeleving.

Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke producten die van zichzelf al een aantrekkelijke geur hebben.Een van die nieuwe producten is honingcrème. Honing heeft van zichzelf een lekkere geur, maar is daarbij ook nog eens ontzettend goed voor je huid. Zo heeft het een antibacteriële werking, is het ontzettend hydraterend en kalmeert het een geïrriteerde of onzuivere huid.

Zie ook: La Reine Honingcrème met natuurlijke essentiële oliën van Chi

In de honing/handcrème zitten essentiële oliën van sinaasappel en mandarijn. In de voetcrème citroengras en lavendel. Aan de propolis crème zijn geen essentiële oliën toegevoegd, maar propolis bevat wel van nature essentiële oliën.

Gelukkig zie je steeds meer parfum vrije cosmeticaproducten op de markt komen. Dat is letterlijk en figuurlijk een verademing. En bovendien ruiken ze ook nog eens hartstikke lekker.

Deze  honingcrèmes zijn online te bestellen in onze webshop.

Gerelateerde artikelen

Heb je deze artikelen al gelezen?



Ben je geïnteresseerd in onze crèmes?


La Reine biedt huidcrèmes gemaakt van honing en bijenwas. Dit betekent dat onze crèmes altijd vrij zijn van parabenen, parfum, siliconen en andere chemische stoffen. In onze webshop vind je:






Reactie plaatsen