Last van droge voeten?

Heb je last van droge voeten? Droge voeten zijn een veelvoorkomende probleem voor veel mensen. Je kunt behoorlijk veel hinder ervaren van droge voeten. De symptomen lopen nogal uiteen, de oorzaken ook. In dit artikel hebben wij voor je uiteengezet hoe je droge voeten herkent en wat je kunt doen op het moment dat je problemen ervaart, de oplossingen dus. Alles op een rijtje:

Hoe herken je droge voeten?

Wanneer je huid droog is dan uit zich dit bij je voeten op verschillende manieren:

Ruwe huid

Een van de kenmerken van droge voeten is een ruwe huid. De ruwe huid kan zich verspreiden over de hele onderkant van je voet. Je zult zien dat dit met name bij de hiel vaak voorkomt. Deze huid kan trekkerig en soms zelfs pijnlijk aanvoelen.

Houd er rekening mee dat de huid bij je hiel van nature dikker is dan op andere plekken. De huid is hier dikker omdat het het gewicht en de druk aan moet kunnen wanneer je loopt of rent. Bij een ruwe huid is de kans ook groot dat je maken krijg met schilfers.

Ruwe huid bij voeten

Rode plekken

Rode plekken komen voor bij droge voeten. Met name na een lange of intensieve wandeling treedt dit verschijnsel op. De huid voelt strak aan en is vaak warm.

Let op: wanneer je last hebt van blaren of zere voeten tijdens het wandelen dan is het gebruik van wandelwol of anti-drukwol een uitstekende oplossing.

Dode huid of droge huid

Door een gebrek aan vocht ontstaat er een dode huid of een droge huid met schilfertjes. Dit kan zich over de hele zool verspreiden.

Schilfers

Wanneer je droge voeten hebt bestaat de kans dat je huid gaat schilferen. Schilfers zijn dode huidcellen die loslaten van de huid. Het kan voorkomen dat beide voeten volledig onder de huidschilfers zitten. Dit duidt op extreem droge voeten.

Eeltvorming

Een dikke eeltlaag duidt ook op droge voeten. Eelt kan er geel uitzien en is vaak veel dikker dan je normale huid. Zeker wanneer je een staand beroep hebt of veel loopt is de kans op eeltvorming aanwezig.

Scheurtjes

Het klinkt wellicht eng. Scheurtjes in je voet. Wanneer je veel last hebt van eeltvorming dan kunnen er uiteindelijk scheurtjes ontstaan. De dikke eeltlaag is namelijk droog. Met name als de eeltlaag op je hiel zit is de kans op scheurtjes groot. Dit komt omdat je met je hiel veel beweegt. Hierdoor trekt de droge huid als het ware uit elkaar.

Droge huid voeten

Hoe ontstaat een droge huid?

Nu we gezien hebben hoe je droge voeten kunt herkennen, gaan we bekijken hoe een droge huid ontstaat. Van nature bevat je huid een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht is onder meer nodig om je huid soepel, elastisch en gezond te houden.

Wanneer dit vocht afneemt, doordat de huid aan hydratatie inboet, kan de huid uitdrogen. Op die manier worden dus ook je voeten droog en kunnen problemen optreden zoals we die hierboven hebben beschreven. Ook kunnen andere factoren een rol spelen bij droge voeten.

Van nature een droge huid

Uiteraard geldt dat je van nature een drogere huid kunt hebben dan iemand anders. Dit noemen we de genetische aanleg. Hier is weinig aan te doen.

Ouderdom

Ouderdom speelt ook een belangrijke rol bij droge voeten. Naarmate je ouder wordt, is je huid droger. Het betekent dat je meer aandacht moet besteden aan de verzorging van de huid.

Staande beroepen en andere oorzaken

Wanneer je een baan hebt waarbij je veel staat (denk aan de kapper, serveerster of bouwvakker) dan is de kans dat je droge voeten krijgt groter. Je voeten krijgen dan gedurende de werkdag veel te voortduren. De combinatie van het ontbreken van verse lucht plus de warmte en constante druk op de bewegende delen veroorzaken het probleem. Dit is bij dagelijkse herhaling een beproefd recept voor droge voeten en eeltvorming.

Natuurlijke voetcrème van La Reine?

De honing voetcrème van La Reine is de ideale natuurlijke verzorging voor je voeten. Maakt (extreem) droge voeten heerlijk zacht, laat kloofjes verdwijnen en brengt je voeten in prima conditie. Je kunt je voeten weer laten zien! De voetcrème trekt snel in, voelt comfortabel aan en plakt niet. Deze crème is geschikt voor de dagelijkse voetverzorging.

Koude weersomstandigheden

Koud weer, vorst en regen zijn een aanslag op je huid. In de winter kan je huid gaan jeuken wanneer je buiten bent geweest. Je huid droogt uit door het weertype waardoor je dus weer problemen met je voeten kunt krijgen.

In aanraking met water

Wanneer je veel in aanraking komt met water, bijvoorbeeld als schoonmaker of zweminstructeur, loop je een verhoogde kans op uitdroging van de huid en daarmee dus droge voeten.

Chemische stoffen

Een mogelijk oorzaak van droge huid en voeten zijn chemicaliën die te vinden zijn in badproducten en shampoo.

Bepaalde typen badproducten bevatten chemicaliën die de huid enorm doen uitdrogen. Let dus goed op de ingrediënten van deze producten.

Schoenen, het materiaal

Ook het dragen van bepaalde schoenen kan funest zijn voor de huid van je voeten. Wanneer je bijvoorbeeld schoenen draagt die je voet afknellen of schoenen waarbij er niet voldoende verse lucht bij je voeten komt. Hierdoor ontstaan ook vaak zweetvoeten en overmatige eeltvorming. Deze verschijnselen drogen je voeten ook uit.

Stress droge voeten

Stress

In principe hoeft stress niet persé slecht voor een mens te zijn. Een gezonde hoeveelheid stress is zelfs belangrijk voor een goed functioneren. Problematisch wordt het als stress de overhand neemt. Een teveel aan stress heeft een negatieve impact op je algehele gezondheid. Dit kan zich op allerlei manieren uiten. Ook in je huid.

Wanneer je te veel stress ervaart gedurende een lange tijd gaan lichaamsfuncties zoals een goede hydratatie van je huid hieronder lijden. Het gevolg hiervan kan zich uiten in een witte huid, droge plekken, rode vlekken en  een algehele droge huid.

Slechte hygiëne

Zorg ten alle tijde voor een goede hygiëne. Niet alleen omdat dit prettig is voor jezelf en je omgeving. Vooral omdat een slechte hygiëne je huid uitdroogt. Wanneer je erg hebt gezweet dan kan dit leiden tot een droge huid vanwege de zouten die hierbij vrijkomen. Als je niet tijdig zorgt voor reiniging van je huid dan zal deze versneld uitdrogen.

Wat kun je doen tegen droge voeten?

Natuurlijk wil je weten wat je kunt doen tegen je droge voeten. Er zijn gelukkig veel manieren om dit probleem aan te pakken. De ene manier werkt beter bij de een dan de ander. Je moet zelf bepalen welke manier voor jouw situatie het meeste resultaat biedt. We benoemen een aantal maatregelen die de kans op uitdroging van je voeten aanzienlijk verkleinen.

Sokken dragen

Het is verstandig om sokken te dragen. En dan niet alleen wanneer je schoenen of laarzen draagt, ook thuis. Er zijn veel mensen, die met name in de zomermaanden, het prettig vinden om op blote voeten of zonder sokken in schoenen te lopen. Dit is op zich begrijpelijk maar het versterkt wel het proces van uitdroging. Draag daarom dus sokken, en dan het liefst katoenen sokken.

Het voordeel van katoen is dat het de voeten de ruimte geeft om te kunnen ademen. Andere materialen laten vaak geen lucht door waardoor je voeten niet ademen en zodoende verstikken. Met als gevolg zweetvoeten. Zweetvoeten produceren een hoop zout. Dit zout droogt de huid weer uit. (vergelijk het maar met een dag zwemmen in de zee). Wanneer je dus sokken draagt die je voeten verstikken, vererger je het probleem.

Wat doen bij droge voeten?

Drink voldoende water

Er is eigenlijk niets belangrijker voor je huid dan het drinken van water. Water zorgt voor de algehele hydratatie van je huid. Hierdoor blijft het mooi glad, soepel en elastisch. Water is dé bron voor een gezonde huid. Let op: verwar water dus niet met zomaar ‘iets drinken’.

Dranken als cola, sinas maar ook alcoholische dranken en koffie zijn geen vervangers van water. Een aantal van deze dranken zorgen er namelijk juist voor dat je uitdroogt. Wanneer je dagelijks zorgt dat je voldoende water drinkt dan is uitdroging een stuk eenvoudiger te voorkomen.

Water reinigt ook je lichaam van schadelijke stoffen die je binnenkrijgt door bijvoorbeeld slechte voeding. Slechte voeding heeft namelijk ook weer een negatieve invloed op je huid.

Eet gezond

Net als water, is eten erg belangrijk voor een gezonde huid. Zorg dat je dagelijkse inname van voedsel gezond is. Dit kan door een goede balans te creëren in je dagelijkse dieet. Dit wil zeggen dat je ervoor zorgt dat je niet te eenzijdig eet. Zorg voor voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen in je dagelijkse maaltijden. Ook goede vetten zoals omega-3 vetten zijn belangrijke voor het onderhoud van een goede huid.

Suikers

Probeer suiker zoveel mogelijk achterwege te laten en vermijd een teveel aan verzadigde vetten. Verzadigde vetten vind je in vlees en alles wat gefrituurd wordt. Dit kun je gerust af en toe eten, maar zorg voor voldoende gezonde voeding om deze snacks op te vangen. Op deze manier is je lichaam in staat je huid te voorzien van genoeg voedingsstoffen om gezond te blijven. De belangrijkste voedingsmiddelen voor een gezonde huid zijn groente en fruit.

Om er eentje uit te lichten: de avocado bevat vele natuurlijk oliën die een geweldige invloed zijn voor je huid. Een avocado elke dag zorgt voor een glanzende en stralende huid. Ook de vochthuishouding wordt door het regelmatig eten van avocado’s weer goed op peil gebracht, waardoor uitdroging kan worden voorkomen.

Gezond eten droge voeten

Behandel eelt

Wanneer je last hebt van eelt is het belangrijk om dit te behandelen. Er zijn veel producten op de markt om van je eelt af te komen. Vaak bevat dit een combinatie van schuurmiddelen (om het eelt van je voet af te schuren) en vloeistoffen. Met het schuurpaneeltje schuur je elke dag enkele malen over het gedeelte waar het eelt zit. Vervolgens behandel je het gedeelte met de vloeistof die meestal is inbegrepen.

Hoelang en hoe vaak je dit proces moet herhalen hangt helemaal af hoe jouw situatie is. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de oppervlakte en omvang van de eeltvorming. Uiteindelijk zal je voet weer eeltvrij zijn.

Behandelen van droge voeten

Vermijd langdurig contact met water

Probeer langdurig contact met water te mijden. Met name als het gaat over water dat chemische bestanddelen bevat. Zoals een zwembad waar chloor in het water is verwerkt. Hierdoor raakt je huid uitgedroogd en in sommige gevallen zelfs beschadigd.

Ook wanneer je beroepsmatig met water bezig bent, bijvoorbeeld als schoonmaker of in een carwash, zorg ervoor dat je het contact met water tot een minimum beperkt. Het dragen van laarzen en handschoenen helpen hierbij.

Behandeling door de pedicure

Wanneer je je voeten vakkundig wilt laten verzorgen dan raden wij je een behandeling aan bij de pedicure. De pedicure is iemand die zich professioneel bezig houdt met voetverzorging. De pedicure is gespecialiseerd in de verzorging van voeten (en dus ook droge voeten)

Het werkveld van een pedicure betreft het tot rust brengen en cosmetisch verzorgen van de voeten. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld:

  • behandeling van de voeten
  • verwijderen van eelt
  • verwijderen en voorkomen van likdoorns
  • vijlen van de nagels
  • behandeling van de nagels
  • massage van de voeten

Droge huid behandelen

Bij een droge huid is het zaak dat je de huid goed verzorgd. Er zijn ook hiervoor veel middelen op de markt. De schappen bij de drogist staan vol met crèmes voor hand- en voetverzorging. Het principe is in alle gevallen hetzelfde. De crèmes bieden een combinatie van hydratatie en verzorging. De huid krijgt het broodnodige extra vocht door de crèmes te gebruiken. Daarnaast wordt de droge huid behandeld, doorgaans met een vette crème.

Natuurlijke voetcrème van La Reine?

De honing voetcrème van La Reine is de ideale natuurlijke verzorging voor je voeten. Maakt (extreem) droge voeten heerlijk zacht, laat kloofjes verdwijnen en brengt je voeten in prima conditie. Je kunt je voeten weer laten zien! De voetcrème trekt snel in, voelt comfortabel aan en plakt niet. Deze crème is geschikt voor de dagelijkse voetverzorging.

Deze hydraterende producten zijn er zowel voor je handen als je voeten. Aangeraden wordt om je huid dagelijks in te smeren. Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan dit eenmaal per dag zijn of meermaals.

Crème en/of gel gebruiken

Wanneer je bijvoorbeeld veel in aanraking komt met water of vocht is het aan te raden meermaals per dag te smeren om zodoende het vochtpeil van je huid op niveau te houden. Zijn je klachten minimaal, beperk je dan tot een lichte crème of gel. Nemen de klachten serieuze vormen aan, ga dan over op de rijkere, vettere crèmes of melk crèmes.

Belangrijk is wel dat je rekening houdt met de chemische stoffen in de producten die je gebruikt. Zoals genoemd kunnen deze chemische stoffen namelijk ook problemen geven. Voorbeelden van dit soort stoffen zijn:

Chemische stoffen in de voetcrèmes

Veel voetcrèmes bevatten schadelijke stoffen, die ironisch genoeg op termijn de huid kunnen uitdrogen en beschadigen. Zo bevatten zij vaak parabenen. Parabenen zijn conserveermiddelen die in veel producten voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat deze stoffen een slechte invloed hebben op de gezondheid. Ook siliconen worden veel gebruikt in standaard cosmetica. Siliconen zijn stoffen die ervoor zorgen dat crèmes glanzen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de huid wordt afgesloten waardoor hij niet meer kan ademen.

Kunstmatige parfum is een stof die ervoor zorgt dat een product een bepaalde geur heeft. Je huid kan hier allergisch op reageren waardoor er vervelende effecten ontstaan. Gek genoeg is dat nu net wat je wilt oplossen met een de voetcrème.

Behandel je droge huid met honingcrème

De imkers van La Reine hebben de La Reine Voetcrème ontwikkeld. Deze crème heeft als basis ingrediënt Hollandse honing. Daarnaast bevat de crème een olie van mandarijn. Deze zorgt ervoor dat je droge, schrale handen en voeten zeer zacht aanvoelen.

Honing crème voor droge voeten

Niet-plakkerige voetcrèmes

Veel crèmes zijn plakkerig en drogen snel op. Wanneer je overdag bezig bent met je werk of het huishouden is het niet handig om met plakkerige handen rond te lopen. Hierdoor is het werkzame effect ook snel weg waardoor het elke dag veel werk is om je huid te verzorgen. Met onze honingcrème ben je van dit probleem af. De crème wordt snel opgenomen door je huid en …

… het maakt je handen niet plakkerig.

Werkzame bestanddelen

De honing crème bevat een aantal natuurlijke werkzame bestanddelen. Naast honing bevat het frisse oliën vervaardigd uit sinaasappels en mandarijnen. Hierdoor is de honing crème niet alleen geschikt voor het aanpakken van je droge huid, maar voelt hij ook lekker fris aan. De bijenwas die in de honing crème verwerkt zit creëert een dun laagje op de schrale en droge huid. Dit laagje zorgt voor een goede vochtregulering. Hiernaast beschermt dit laagje je huid tegen nieuwe uitdroging van buitenaf.

Ben je geïnteresseerd in onze crèmes?

La Reine biedt huidcrèmes gemaakt van honing en bijenwas. Dit betekent dat onze crèmes altijd vrij zijn van parabenen, parfum, siliconen en andere chemische stoffen. In onze webshop vind je:

Verkooppunt worden van La Reine honingcrèmes?

Wil je als professional de honingcrèmes van La Reine gebruiken in jouw praktijk of salon? Dat kan heel eenvoudig.

Ga door naar: verkooppunt worden

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen