Bijengezondheid en essentiële oliën

Bijengezondheid en essentiële oliën

In een bijenkast leven de bijen tussen raten van eigen gemaakte was. Om aan voedsel te komen gaan de haalbijen erop uit om nectar als energiebron en stuifmeel als bron van eiwitten, vetten en mineralen te halen. Verder wordt water verzameld voor de verwerking van het voedsel en voor het koelen. Ook wordt propolis als kitstof en ter bescherming tegen ziekteverwekkers opgehaald. Bijenvolken kunnen met het binnenhalen van deze vier stoffen alle functies verrichten om het volk in stand te houden en om zich te vermenigvuldigen. Een gezond bijenvolk heeft een natuurlijk evenwicht en produceert honing, bijenwas en nieuwe generaties bijen. Toch is het soms nodig aanvullende middelen aan de bijen te geven om het bijenvolk te ondersteunen bijvoorbeeld in de strijd tegen de varroa mijt, een spinachtige parasiet die leeft in het broed. Het liefst gebruiken wij imkers daar biologische middelen voor zoals essentiële oliën.

Essentiele oliën zijn vluchtige stoffen die voorkomen in planten en hebben een kenmerkende geur. De belangrijkste voor de bijenhouder is tijm olie welke wordt gebruikt voor de bestrijding van de varroa mijt. Op basis van uitgebreid onderzoek is vastgesteld dat van de essentiële oliën deze olie het meest effectief is tegen varroa mijten en tegelijk voor de bijen het minst schadelijk. Oliën uit wintergreen, kruidnagel, kaneel, citroengras of combinaties daarvan opgelost in suikerwater worden vaak als effectieve middelen tegen bijenziekten gebruikt.

Mocht ondanks een goede verzorging een bijenvolk te klein zijn om alleen de winter door te komen dan wordt deze verenigd met een ander volk, hierbij wordt lavendelolie gebruikt. De twee bijenvolken worden op elkaar gezet met een krant ertussen waarop lavendelolie is gedruppeld. Hierdoor krijgen alle bijen dezelfde geur waardoor ze zonder problemen worden samengevoegd.

Een bijenvolk moet het in principe zelf doen, de imker springt alleen bij als dat nodig is.

Groet,
Dorien
bijengezondheid

 

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Ellen
Door

Ellen

op 08 Dec 2014

Hallo Dorien Wat leuk deze blog!!!! Dit wist ik nog niet... Groetjes Ellen uit Vaassen

Dorien
Door

Dorien

op 03 Jan 2015

Dank Ellen voor je reactie! Imkers zijn hele creatieve mensen en houden van zelf dingen maken. Voor elk probleem bedenken zij 10 oplossingen of gaan nog even door met experimenteren. Warme groet van de Imkers van La Reine, Groet, Dorien

Roxanne Schot
Door

Roxanne Schot

op 26 Nov 2017

Hoi Dorien, Ik vroeg mij af is hier enige literatuur over te vinden :) ?

Reactie plaatsen