De weldadige werking van propolis en de medische wereld

De weldadige werking van propolis en de medische wereld

Propolis is het mysterieuze kleverige spul waarmee bijenvolken zich al miljoenen jaren beschermen tegen ziekten. En dat is precies wat de naam ook aangeeft. ‘Pro’ betekent ‘ter bescherming van’, en ‘polis’ staat voor ‘burcht’. De mensen wisten dus toen al dat propolis geweldige, beschermende eigenschappen heeft.

In de oudheid werd het al veelvuldig toegepast. Ver voor onze jaartelling gebruikten de Babyloniërs, Egyptenaren, Grieken en Romeinen honing voor hun gewonden op het slagveld. En in oude geschriften zijn allerlei recepten te vinden voor het gebruik van honing voor uiterlijke en innerlijke kwalen.

Maar waarom is de hedendaagse medische wereld zo terughouden als het gaat om het inzetten van natuurproducten? Honing wordt als huismiddeltje ingezet bij allerlei kwalen. Denk maar aan het lepeltje honing als je pijn in je keel hebt. De werking van honing zit niet zozeer in de suikers die erin zitten, maar in de kleine hoeveelheid propolis. Vaak zit in honing maar 1%, en zelfs dan is de werking al merkbaar.

Wat is propolis precies?

Propolis wordt door bijen gemaakt om zich te beschermen tegen allerlei ziekten. Kijk maar wat er gebeurt als wij met veel mensen in een klein ruimte bij elkaar zijn. Een griepje of verkoudheid gaat snel rond.
Bijen leven met wel 30 tot 50.000 bijen in één volk. Een paar zieke bijen, of een ziektekiem die binnendringt, kan de dood betekenen voor een compleet bijenvolk. Goede bescherming is dus van levensbelang.

En dat hebben de bijen slim aangepakt. Zij halen hun bescherming uit de natuur. Propolis bestaat uit harsen, wassen en gommen van bomen. De bijen vermengen dit met speeksel en bijenwas.
Vooral bomen als populieren, kastanjes en diverse naaldbomen worden hiervoor aangevlogen. Deze bomen gebruiken zelf ook hars, was en gom om hun bast te beschermen tegen ongewenste indringers.

bijen propolis

Bepaalde bomen bedekken hun knoppen en bladeren met een dun kleverig laagje. Dit voorkomt dat deze gaan rotten of beschimmelen. Aanwezige ziektekiemen en virussen worden door hars ingesloten zodat ze geen schade aan kunnen richten en verdwijnen.

De propolis die bijen maken is een kleverig, meestal bruin goedje. Zij gebruiken het om hun broednest te beschermen tegen ziektekiemen. Ze dichten er gaatjes mee af, zodat de bijenkast goed beschermd blijft.

Eigenschappen van propolis

Propolis biedt de bijen zeer veel voordelen. Zonder dit bijzondere goedje zouden de bijen allang uitgestorven zijn. Het beschermt ze tegen ziekten en maakt van hun korf of bijenkast een veilige plek.

Propolis beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen:
– Doden van bacteriën in de bijenkast
– Doden van virussen in de bijenkast
– Voorkomen en doden van schimmels in de bijenkast
– Stimuleert de natuurlijke afweer van infecties bij bijen
– Heeft een antibacteriële werking in de bijenkast
– In het propolis mengsel zitten meer dan 300 verschillende stoffen

propolis beschermt de bijenkast

Waarom mag propolis geen medicijn genoemd worden?

Farmaceutische medicijnen staan onder strenge controle. De samenstelling moet altijd exact hetzelfde zijn. En dat kan je met propolis niet garanderen. De samenstelling wisselt per jaargetijde. Het bijenvolk en de omgeving, met de daarin aanwezige vegetatie, bepalen het uiteindelijke resultaat.

In winkels die gespecialiseerd zijn in natuurproducten wordt propolis al aangeprezen. En ook in het alternatieve circuit wordt het veelvuldig toegepast. Maar voor het echt als medicijn erkent wordt zijn er nog veel onderzoeken nodig.

En dat is lastig. Want de wisselende samenstelling van de propolis maakt vergelijken lastig. Zo werd ontdekt dat propolis van een bepaalde locatie kan dienen als antibioticum. Maar om dit grootschalig in te zetten moet de samenstelling worden gegarandeerd.
Aangezien antibiotica sterk onder druk staat, en steeds meer bacteriën resistent worden, zou het fijn zijn als natuurproducten de ruimte krijgen om hun werking te bewijzen.

Niet alle artsen zijn wantrouwig als het gaat om propolis

Gelukkig zijn er ook artsen die openstaan voor ‘wondermiddelen’ uit de natuur. Zo heeft huisarts Wiebe Braam een boek geschreven over “De geneeskracht van propolis”. Nadat zijn interesse in de werking van propolis werd gewekt heeft hij in zijn praktijk geweldige resultaten geboekt met dit natuurproduct.

In de medische wereld is er weinig ruimte voor andere middelen met een geneeskrachtige werking, buiten de medicijnen van de farmaceutische industrie om. Deze worden vaak bij voorbaat al afgewezen. Vooral een middel als propolis, dat zo breed wordt toegepast, bij kwalen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, wekken een groot wantrouwen bij veel artsen.

Wiebe Braam heeft in zijn boek een uitgebreide lijst eigenschappen beschreven. Wil je weten welke bijzondere eigenschappen Dokter Wiebe Braam heeft ontdekt? Lees dan zijn boek De geneeskracht van propolis bij o.a. acne, eczeem en hooikoorts, pagina 31.

Is propolis de oplossing voor jou?

Net als elk ander middel heeft ook propolis bijwerkingen. Gelukkig zijn dit grotendeels ‘gunstige bijwerkingen’. 1 op de 2000 mensen is allergisch voor propolis. Dit kan je eenvoudig testen door een druppeltje op de rug van je hand te doen. Ben je allergisch dan ontstaat er een rode, jeukende plek. Zo niet, dan kan je dit middel zonder problemen gebruiken.

In de La Reine webshop vind je onze intensief herstellende propoliscrème. Deze heerlijke crème kalmeert en verzacht de gevoelige, rode, droge en ruwe huid. Zelfs de zeer gevoelige en door kloofjes aangedane huid wordt diepgaand verzorgd.

Propoliscrème kan op het hele lichaam worden toegepast. Verzorg de extreem droge huid van je ellebogen, verzorg schrale plekken met schilfers en kloofjes. De crème maakt je huid zacht en soepel. Onzuiverheden en puistjes zullen verdwijnen.

Ben je benieuwd naar het effect van onze propoliscrème op je huid? Je bestelt hem eenvoudig via onze webshop, of gaat langs bij een van onze verkooppunten.

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
interieuradvies nijhof
Door

interieuradvies nijhof

op 05 May 2019

Super waardevol artikel!

Reactie plaatsen