Schrale huid (oorzaken, symptomen en oplossing)

Een schrale huid is in de eerste plaats een droge huid die gepaard gaat met de vorming van schilfertjes. Het is gelukkig ongevaarlijk, maar wel vervelend. Een schrale huid ontstaat op meerdere manieren en kan zich in principe op alle plaatsen van ons lichaam ontwikkelen. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om zo’n vervelende schrale en droge huid te voorkomen, de symptomen ervan te verzachten of te behandelen. Een schrale huid manifesteert zich in de vorm van droge plekken in ons gezicht, op onze lippen, handen, ellebogen, knieën en voeten.

Ontstaan schrale huid

Een gedehydrateerde huid is in vele gevallen ook een schrale huid. Dit is het gevolg van het verminderen van de vetlaag van onze huid. Het is precies deze vetlaag die het vocht vasthoudt.

Bij een gezonde huid doet die vetlaag dienst als bindmiddel. Als er voldoende vetcellen in onze huid aanwezig zijn, laten die weinig of geen vocht door. Ze houden onze huid jong, strak, stralend en gezond. Is dat bindmiddel in onvoldoende mate aanwezig, dan zal het ook minder vocht vasthouden waardoor ze uitdroogt en schilferig wordt.

Schrale huid voorkomen

Zo ontstaat een schrale huid

Onze huid krijgt het zwaar te verduren, vooral in de winter. Koud, nat en winderig weer gecombineerd met de droge lucht in huis zijn de grootste vijanden van een gezonde huid. Als gevolg van een lage luchtvochtigheid droogt je huid sneller uit. In normale omstandigheden krijgen onze bovenste huidlagen hun onmisbare voeding uit onze onderste huidlagen.

Aan de oppervlakte bezit onze huid een dun en onzichtbaar talglaagje dat onze huid zacht en soepel houdt en eventueel vochtverlies verhindert. Komt dit natuurlijk proces in gevaar, dan wordt de kans op een schrale of droge huid vergroot.

Koud weer en schrale huid

Een schrale huid herkennen

Een schrale of droge huid herken je vlug aan kleine of grote en droge plekken die ruw aanvoelen en vaak kleine barstjes vertonen. Die plaatsen op je huid worden vaak rood en schilferen af. Een schrale huid is gelukkig ongevaarlijk, maar wél vervelend en meestal pijnlijk.

De symptomen van een schrale huid

De meest voorkomende symptomen van een schrale huid zijn:

  • De huid is minder soepel. Dat is vooral het geval in je gezicht en op je handen waar hij dan ‘trekkerig’ aanvoelt.
  • Jeuk. Een schrale huid jeukt hevig en voelt branderig aan. Krabben helpt niet, dat maakt de jeuk alleen maar erger.
  • Huiduitslag. Een schrale huid is vaak ook zichtbaar met rode vlekken op de getroffen lichaamsdelen.
  • Schilferige huid. Als je schrale huid ook gaat schilferen betekent dit dat je huid volledig is uitgedroogd. Dan kan een zachte peeling en het gebruik van een hydraterende en verzorgende crème de symptomen verzachten.
  • Kleine scheurtjes. Een niet verzorgde, schrale huid vertoont vaak kleine maar pijnlijke scheurtjes of kloven.
  • Huidaandoeningen. Het uitdrogen van je huid is een belangrijke oorzaak van huidproblemen.

Oorzaken schrale huid

De belangrijkste oorzaken van een schrale huid

Een schrale of droge huid kent meerdere oorzaken zoals:

  • De weersomstandigheden. Een schrale huid komt vaker voor in de winter als gevolg van de vriestemperaturen; het uitdrogend effect van de wind met de verdamping van het vocht uit onze huid als gevolg.
  • Plotse temperatuurwisselingen. Door de airco of onze verwarming, of als gevolg van een heet bad.
  • Onaangepaste huidverzorging, zeker in de wintermaanden. Gebruik uitsluitend huidverzorgingsmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten. Synthetisch samengestelde zalfjes tasten de zuren van je huid aan waardoor de bescherming veel te wensen overlaat.
  • Omgevingsfactoren. Onze handen hebben meer last van een schrale huid door aanraking met chemische schoonmaakmiddelen die je huid uitdrogen. Ook een verhoogde wrijving van te strakke kleding is vaak oorzaak van het ontstaan van een schrale huid.

Koud weer en schrale huid

Hoe kun je een schrale huid voorkomen?

In normale omstandigheden kan ons zelfgenezend vermogen een schrale huid voorkomen of herstellen door extra talg aan te maken. Onze huid herstelt zich na ongeveer een week. Het gebruik van een vochtinbrengende en verzorgende crème is daarbij aan te raden. Met onderstaande tips ben je in staat om een schrale huid te voorkomen:

  • Neem iedere twee dagen een douche in plaats van dagelijks.
  • Gebruik bij een bad of douche minder heet water.
  • Laat je douche of bad nooit langer dan een kwartiertje duren.
  • Gebruik in plaats van antibacteriële zeep bij voorkeur zachte babyzeep of een extra hydraterende zeep. Wees voorzichtig met het gebruik van zeep, shampoo en badschuim. Die drogen je huid uit en zijn belangrijke oorzaken van een schrale huid. Geef de voorkeur aan niet-alkalische soorten zeep en producten zonder parfum hebben de voorkeur.
  • Verwijder dode huidschilfers met een zachte scrubbeurt. Doe dat zeker niet dagelijks, maar af en toe met een fijne en zachte scrub in plaats van grote en harde korrels. Die tasten namelijk de beschermlaag van je huid aan.
  • Drink voldoende water, minstens 2,5 liter per dag. Water hydrateert je huid en spoelt je lichaam schoon van alle giftige afvalstoffen.
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis door het gebruik van radiatorbakjes gevuld met water, of met het plaatsen van planten.
  • Draag warme en losse kleding en handschoenen in de winter.
  • Gebruik steeds handschoenen als je werkt met zeep en schoonmaakmiddelen en bij het uitvoeren van allerlei karweitjes in en rond je woning.
  • Maak zo weinig mogelijk gebruik van de zonnebank. Ook dat droogt uit en veroudert je huid snel.
  • Neem regelmatig een bad met havermout. Havermout is een natuurlijk voedingsmiddel dat je huid tot rust brengt en hevige jeuk voorkomt. Havermout op je huid aanbrengen verzacht ook de symptomen van een droge en schrale huid.

Gebruik een verzorgende honingcrème

Ten slotte is onze honingcrème een manier om jezelf van een droge huid te verlossen.  Honingcrème is zo doeltreffend omdat het tal van natuurlijke, gezonde en helende bestanddelen bevat die je lichaam helpen de huid soepel en gehydrateerd te houden.

Bij de speciale honingcrème van La Reine wordt honing uit het Groene Hart van Nederland gebruikt, waardoor hij niet alleen belangrijke essentiële oliën bevat die de huid soepel houden – maar ook nog eens lekker ruikt!

Ben je geïnteresseerd in onze crèmes?

La Reine biedt huidcrèmes gemaakt van honing en bijenwas. Dit betekent dat onze crèmes altijd vrij zijn van parabenen, parfum, siliconen en andere chemische stoffen. In onze webshop vind je:

Verkooppunt worden van La Reine honingcrèmes?

Wil je als professional de honingcrèmes van La Reine gebruiken in jouw praktijk of salon? Dat kan heel eenvoudig.

Ga door naar: verkooppunt worden

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen