Handcrème in de zorg

Handcrème in de zorg is onmisbaar. Je bent de hele dag bezig met mensen wassen, zit vaak met je handen in warm water, wast je eigen handen regelmatig en ontsmet ze met handalcohol. Dat gaat je huid na een tijdje niet leuk meer vinden.

Je krijgt een rode, geïrriteerde, strak gespannen huid die droog aanvoelt. Als je pech hebt springen de kloven in je handen. Dat is pijnlijk en belemmert je in je dagelijkse bezigheden. Goede handcrème helpt je handen gezond te houden. De huid van je handen voelt weer heerlijk zacht en soepel aan.

Verzorg je handen goed als je in de zorg werkt

Als je in de zorg werkt, is de juiste hygiëne van levensbelang. Ziektekiemen kunnen zich snel verspreiden via de handen. Om besmetting te voorkomen zul je vaak je handen moeten wassen en ontsmetten.

Dit kan met water en zeep of door het gebruik van handalcohol. Zeker wanneer je in de thuiszorg werkt, is het belangrijk om altijd te zorgen dat je een flesje handalcohol bij je hebt. Niet iedereen heeft schone handdoeken en een zeep dispenser ter beschikking.

Naast schone handen zijn verzorgde handen ook een must in de zorg. Je werkt de hele dag met mensen. Je raakt ze aan en verzorgt ze. Dan zijn nette, verzorgde handen je visitekaartje. Ruwe handen voelen niet fijn aan. Niet voor jezelf, maar ook niet voor degene die je verzorgt.
Gebruik daarom een goede handcrème om je handen zacht en soepel te houden.

Handcrème in de zorg onmisbaar

Gemiddeld wassen mannen hun handen zo’n 8,6 keer per dag. Vrouwen doen dat nog vaker met minstens 10 keer per dag. Werk je in de zorg dan ga je hier ver overheen. Want ruim 80% van de besmettelijke ziektes wordt door aanraking met de handen verspreid. Goede hygiëne in de zorg is zeer belangrijk.

Maar vaak je handen wassen is zwaar voor de huid van je handen. Die droog daarvan uit. Het zelfherstellende vermogen van de huid krijgt de tijd niet, door het vele wassen. Daarbij moet de huid van je handen ook nog weerstand bieden aan allerlei chemicaliën in schoonmaakmiddelen en de weersinvloeden. Zon, regen, wind en kou doen je handen geen goed.

Zeker in de winter, als de verwarming hoog staat en de luchtvochtigheid daalt, zijn je handen extra gevoelig voor scheurtjes en kloofjes. Schrale, pijnlijke handen zijn in de zorg niet praktisch. Ziektekiemen en bacteriën kunnen via wondjes makkelijk je huid binnendringen. Je handen voelen hard aan voor je patiënten en het werkt niet fijn als je handen steeds pijn doen.

Zorg daarom dat je altijd een goede handcrème bij je hebt. Door regelmatig je handen te verzorgen blijft de huid soepel en gezond. Dat werkt veel fijner.

Wanneer je handen verzorgen in de zorg

Een fijne handcrème gebruiken is goed na het handen wassen. Maar als je net je handen hygiënisch gereinigd hebt voor het behandelen van een patiënt, kun je geen handcrème opsmeren. Gebruik hem zo vaak als het kan. In je pauzes en in ieder geval aan het einde van de werkdag. En smeer ook goed voor je gaat slapen. Dan kunnen je handen de hele nacht werken aan hun herstel.

Geurende handcrème in de zorg?

Veel handcrèmes bevatten parfum. Dit kan een aangename geur verspreiden. Maar pas op met deze crèmes. Veel van deze handcrèmes houden juist droge handen in stand door de ingrediënten die erin gebruikt zijn. De handcrèmes van La Reine zijn daarop een uitzondering. De heerlijk frisse geur komt niet van parfum, maar van essentiële oliën. De crème trekt snel in, plakt niet en voelt niet vet.

Vochtinbrengende handcrème is belangrijker

Een vochtinbrengende handcrème is veel belangrijker. Via de dunne huid van je handen verdampt veel water. Dit kun je tegengaan door een handcrème te gebruiken die een beschermende laag om je handen legt zoals de handcrème van La Reine. Zo wordt het vocht in de huid vastgehouden.

Maar je huid moet wel kunnen blijven ademen voor een gezonde werking. Ingrediënten zoals bijenwas zijn hiervoor zeer geschikt. Bijenwas zorgt voor een beschermend laagje om je handen, zonder je huid af te sluiten. Je huid kan dus gewoon blijven ademen.

handcreme zorg

Mooie handen houden in de zorg, in 5 stappen

Je handen mooi houden als je in de zorg werkt kan een uitdaging zijn. Schoonmaakmiddelen, zeep, temperatuurwisselingen en water kunnen je handen beschadigen. Ze drogen uit en er ontstaan wondjes.

We vragen veel van onze handen en geven ze soms een ruwe behandeling. Dat heeft gevolgen voor je huid. Door je handen goed te verzorgen voorkom je dat je handen uitdrogen, sneller verouderen en pijnlijk aanvoelen. Met deze tips houdt je jouw handen mooi, ook als je in de zorg werkt.

Stap 1: Draag handschoenen

Handschoenen dragen in de zorg in niet altijd mogelijk. Maar als de mogelijkheid zich voordoet, bescherm dan je handen met goede handschoenen. Niet alleen tijdens je werk, maar ook thuis bij het schoonmaken en werken in de tuin. Als het koud is gebruik je een paar fijne, warme handschoenen om je handen te beschermen.

Stap 2: Gebruik verzorgende zeep

In de zorg gebruik je voornamelijk desinfecterende middelen die je handen hygiënisch schoonmaken. Gelukkig zijn deze middelen niet meer zo huidonvriendelijk als vroeger. Maar nog steeds krijgen je handen het zwaar te verduren. Gebruik daarom buiten je werk zoveel mogelijk verzorgende zeep. Die je handen schoonmaakt, maar niet uitdroogt.

Handcrème in de zorg

Stap 3: Verzorg je handen met een peeling

Mooie, zachte handen krijg je door regelmatig een peeling te doen. Een peeling kun je eenvoudig zelf maken. Je gebruikt daarvoor een mengsel van plantaardige olie of honing, wat bruine suiker en citroensap. Honing maakt je handen heerlijk zacht. De suiker zorgt voor een subtiele scrub, waardoor dode huidcellen verwijderd worden. Van citroensap gaan je nagels mooi glanzen. Masseer je handen één keer per week met deze peeling en ze worden heerlijk zacht en soepel.

Stap 4: handcrème

Een goed gehydrateerde huid is zacht. Gebruik daarom een vocht inbrengende handcrème die je handen beschermt tegen invloeden van buitenaf. Je handen laten je vanzelf weten wanneer het nodig is om ze in te smeren. Voelen ze droog en trekkerig aan na het handen wassen? Smeer ze dan meteen in. Je kunt nooit te vaak je handen insmeren met een fijne handcrème zoals de La Reine handcrème met verzachtende honing en beschermende bijenwas.

Stap 5: Mooi verzorgde nagels

Verzorgde nagels zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook belangrijk in de zorg. Je wilt een patiënt niet verwonden met je te lange nagels of een scherp randje. Knip je nagels daarom regelmatig kort en vijl ze grondig, zodat er geen scherpe randjes ontstaan.

Een bezoekje aan de manicure mag je jezelf best eens cadeau doen zo nu en dan. Onder onze verkooppunten vind je diverse schoonheidssalons waar je een heerlijke manicure kunt laten doen. Zij gebruiken de verzorgende honingcrèmes van La Reine, zodat je meteen de intensieve verzorging kunt ervaren. Kijk bij onze verkooppunten en kies een salon bij jou in de buurt of shop online.

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen