Droge handen?

Heb je last van droge handen en wil je hier definitief van? Hoewel een droge huid in veel gevallen geen schadelijke aandoening is, kan het toch knap vervelend zijn. Zeker wanneer je niet goed weet waarom je huid nu precies droog is en wat je er eventueel aan kan doen! Een droge huid (en dan specifiek droge handen) hebben verschillende mogelijke oorzaken én oplossingen.

In dit artikel gaan we in op:

Hoe behandel ik droge handen?

Hoe herken je droge handen?

Voor dat je op zoek gaat naar een oplossing voor dit probleem, is het van belang dat je zeker weet dat je last hebt van droge handen. Uitgedroogde handen vertonen doorgaans enkele symptomen, en de meest voorkomende daarvan lees je in onderstaand overzicht:

Je huid is ruw

Een ruwe huid is een van de belangrijkste symptomen van droge handen. Als de huid ruw is, dan is dat meestal een teken van een tekort aan vocht of gezonde vetten in de huid, en dat kan resulteren in droge handen die gevoelig zijn.

Rode plekken op de handen

Die gevoeligheid gaat vaak gepaard met rode plekken, en wel omdat de bovenste huidlaag in veel gevallen afgeschaafd is. Ook kunnen rode plekken veroorzaakt worden door een soort van ontstekingsreactie, wat vaak voorkomt bij het gebruik van bijtende middelen of producten die een allergische reactie veroorzaken.

Dode huid

Vervolgens is ook dode huid een teken van droge handen. Als huid te veel uitdroogt, dan kan deze letterlijk afsterven. Het lichaam scheidt die huidcellen dan af om plaats te maken voor nieuwe.

Verkleuringen op de handen

Naast rood kunnen echter ook andere kleuren zichtbaar worden bij droge handen. Zo kan je huid wit gaan zien, of in ernstige gevallen zelfs donkerrood. Deze verkleuring is doorgaans het gevolg van onderliggende huidlagen die bloot komen te liggen doordat de bovenste afschilfert.

Dikke en opgezwollen handen

Ten slotte kunnen droge handen ook dog en opgezwollen raken. Als dit het geval is, dan ligt de oorzaak meestal bij het gebruik van chemische producten of bijtende middelen. Ook een ontstekingsreactie kan aan de oorsprong liggen.

Lees ook: last van een schrale huid?

Ruwe handen als gevolg van een droge huid

Hoe ontstaat een droge huid (oorzaken droge handen)?

Bovenstaande lijst geeft enkele van de belangrijkste symptomen van droge handen. We hebben nu voor je op een rij gezet wat de mogelijke oorzaken zijn van droge handen. Elke situatie vereist een andere aanpak, dus weten waarom je handen precies droog zijn is essentieel!

Een koud klimaat

Koud weer is waarschijnlijk een van de meest voorkomende oorzaken van droge handen. Als het erg koud is, dan wordt de huid immers harder en minder soepel.

Bij mensen die van nature al een droge huid hebben kan dit resulteren in problemen met de bovenste huidlaag, gevoeligheid, enzovoort. Vaak hebben mensen daar in de zomer minder last van!

Werken met water

Veelvuldig gebruik van water kan van invloed zijn op de droogte van de huid. Water zal de huid dan wel initieel vochtiger en soepeler maken, uiteindelijk zal de huid droger zijn dan voorheen.

Als er continu met water wordt gewerkt, dan kan zich dat vertalen in een droge huid die dood gaat. Hoe komt dit? De watermoleculen in het water, waarmee de handen in aanraking komen, trekken die moleculen van de huidlaag aan, waardoor deze droger wordt!

Marion Horst: ‘zelfs mijn bouw, die in de bouw werkt gebruikt de handcrème van La Reine’

Marian Horst van Salon No.3 vertelt hoe zij het werken met La Reine producten ervaart. Marion is medisch pedicure en gebruikt de producten in haar salon.

Ondanks dat ik voornamelijk de voetcrèmes verkoop, blijft de handcrème zeker niet achter. Met name mensen die in de zorg werken zijn uitermate tevreden over deze crème! “zuinig in gebruik”, “smeert zo lekker uit”, “het ruikt zo heerlijk”, “wat is dit toch een lekker spulletje’.

Zelfs mijn man, die in de bouw werkt, gebruikt deze! 🙂

Dit zijn maar enkele reacties uit mijn praktijk!

Kortom de producten van La Reine zijn “BIJzonder heerlijk en eerlijk”, waarvan ik hoop dat de imkers dit nog lang zullen blijven maken.

Mede dankzij de  tomeloze inzet van de bij!

Van nature een droge huid

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de huid op zich droog is. In dit geval is er doorgaans geen externe oorzaak voor het probleem, maar ligt de basis in het DNA van de persoon zelf. Hierdoor is de huid op zichzelf al droger, maar externe factoren kunnen dat natuurlijk wel nog erger maken.

Droge handen door een koud klimaat

Een koud klimaat is een veelvoorkomende oorzaak van droge handen.

Het gebruik van chemicaliën

Bepaalde chemicaliën kunnen eveneens de huid droger maken, en dan vooral op de handen. Dit is bijvoorbeeld een risico bij mensen die in de chemische sector werken, of in een lab. Maar ook gewone verzorgingsproducten zoals bepaalde zepen en shampoos kunnen een droge huid veroorzaken.

Vaak gaat het dan om een allergische reactie van het lichaam op een bestanddeel in dat product, waardoor de huid rood wordt en droog wordt.

Airconditioning

Vaak wordt onderschat hoe groot het effect van airconditioning kan zijn op een droge huid. Koude temperaturen kunnen de symptomen van droge handen verergeren – en dat is ook het geval bij een droge lucht.

Airco verlaagt de temperatuur in een ruimte én droogt de lucht uit, waardoor het risico op droge handen groter is. Dit risico is nog groter als de luchtvochtigheid op zichzelf al laag is.

Douchen met heet water

Hoewel koude temperaturen droge handen kunnen veroorzaken, ligt het gebruik van heet water ook vaak aan de basis van een droge huid. In tegenstelling tot koud water zal warm water de huid niet uitdrogen door deze stijf en hard te maken, maar wel door een ontstekingsreactie te creëren in het lichaam.

Warme temperaturen zijn ontstekingsbevorderend (vandaar dat als je bijvoorbeeld een ontsteking hebt in een gewricht je daar een warme sensatie ervaart). Is het water té heet, dan kan de huid lichtjes ontsteken. Ook zorgt (te) warm water ervoor dat huideigen vetten wegspoelen waardoor de huid uitdroogt.

Een teveel aan stress

Een andere mogelijke oorzaak van droge handen is een teveel aan stress. Stress heeft immers een negatieve invloed op het immuunsysteem van het lichaam, waardoor dit ofwel minder goed zal werken ofwel té goed werkt. Het gevolg is dat het lichaam meer witte bloedcellen afscheidt, die ontstekingen afremmen.

Hoewel dit op zich een goede zaak is, kan een teveel ervoor zorgen dat de huid van het lichaam zelf wordt ‘aangevallen’.

Roken, of tweedehands roken

Een andere oorzaak van droge handen kan zijn dat er vaak wordt gerookt in een bepaalde ruimte waar de persoon, die last heeft van droge huid, leeft of vertoeft. Zelf roken brengt natuurlijk het grootste risico met zich mee daar het gaat over een droge huid – maar zelfs tweedehands rokers kunnen last krijgen van de symptomen wanneer ze zich in een ruime bevinden waar veel gerookt wordt.

Dit komt doordat nicotine, dat vrijkomt tijdens het roken van een sigaret of sigaar, een allergische- en ontstekingsreactie veroorzaakt in het lichaam.

Jobs waarbij de handen intensief worden gebruikt

Ten slotte kunnen droge handen ook veroorzaakt worden doordat de handen intensief gebruikt worden bij het uitvoeren van werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwvakkers, die vaak cement en andere harde, grove materialen en producten gebruiken om hun werk tot een goed einde te brengen.

Ook als kapper, waarbij het risico op wondjes groter is en er vaak verzorgingsproducten gebruikt worden, kunnen droge handen een probleem vormen. Ten slotte worden ook vele mensen in de horeca geteisterd door droge handen, aangezien die vaak nat worden en er sprake is van regelmatig gebruik van schoonmaakproducten.

De mogelijke oorzaken van droge handen zijn duidelijk divers, waardoor het niet altijd eenvoudig kan zijn om te weten waarom je er nu precies last van hebt.

Toch kan bovenstaand overzicht je helpen bij het onderzoeken van de mogelijke symptomen, aan de hand waarvan je de oorzaak kan vinden. En zodra je die weet, is het vanzelfsprekend veel gemakkelijker om een gepaste oplossing te vinden!

De oorzaken van droge handen

Wat kun je doen tegen droge handen?

Net zoals bij elk gezondheidsprobleem is het uiteindelijk altijd van belang dat er een goede oplossing wordt gevonden voor droge handen. Al even divers als de mogelijke oorzaken en symptomen, zijn de mogelijke oplossingen. Afhankelijk van welke factoren de droge huid veroorzaken zal een andere aanpak van toepassing zijn.

Of je nu beroep doet op een specialist om van een droge huid af te geraken of liever zelf thuis bepaalde crèmes gebruikt om het probleem op te lossen, er zijn verschillende manieren waarop je te werk kunt gaan. Het volgende overzicht geeft enkele van de beste maatregelen die je kan treffen om je handen te beschermen tegen uitdroging, gevoeligheid en wondjes.

Heet water zo veel mogelijk vermijden

Wanneer je niet om het gebruik van water heen kunt, probeer dan de tijd dat je handen in aanraking komen met (warm) water te beperken. Tijdens het afwassen is dat natuurlijk nogal moeilijk, maar gebruik het liefst lauw water en zorg dat je het contact met water zo veel mogelijk voorkomt.

Droog na het gebruik van water je handen droog met een absorberende doek, zonder overmatig te wrijven.

Houd je handen gehydrateerd, eventueel met olie

Een andere manier om uitdroging te voorkomen is door je handen altijd gehydrateerd te houden. Water is in dit geval echter niet de beste optie – beter is om te denken aan natuurlijke oliën of speciale crèmes van uitstekende kwaliteit. Op die manier wordt de vochtbalans van de huid hersteld.

Gebruik het liefst producten die het vocht in de huid vasthouden en op die manier een beschermingslaagje op de huid leggen, zodat er minder water verdampt en de huid minder snel uitdroogt.

Handcrème van La Reine?

La Reine biedt handcrème gemaakt van honing en bijenwas. Dit betekent dat onze crèmes altijd vrij zijn van parabenen, parfum, siliconen en andere chemische stoffen.

Houd de binnenlucht zo vochtig mogelijk

Je kunt ervoor kiezen de binnenlucht vochtig houden door middel van een zogenaamde luchtbevochtiger. Op die manier vermijd je dat het binnenklimaat te droog wordt, en dat je handen uitdrogen.

Reduceer stress zo veel mogelijk

Zoals reeds genoemd kan stress de symptomen van een droge huid nog erger maken – dus stress management is een goede manier om het probleem op te lossen. Als je merkt dat je meer last hebt van droge en gevoelige handen in stressvolle periodes, probeer dan je algemene stressniveau te verlagen.

Droge handen als gevolg van stress

Drink genoeg water

Uitdroging van het lichaam resulteert logischerwijs ook in uitdroging van de huid. Genoeg drinken is dus de boodschap! Wanneer je dagelijks minstens 1,5 liter water drinkt, dan is het risico op een droge, gevoelige en pijnlijke huid veel kleiner. Probeer wel uitdrogende dranken, zoals alcohol of suikerhoudende dranken, te vermijden.

Vermijd suiker zo vaak mogelijk

Suiker is erg ontstekingsbevorderend, en in veel gevallen kan dit ook zorgen voor een droge en rode huid. De beste manier om deze symptomen te verminderen is door toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden.

Draag vaker handschoenen tijdens het werk

Gebruik je vaak water, dan is het natuurlijk ook een goed idee om beschermende handschoenen te dragen. Handschoenen zijn een goede keuze aangezien deze je huid volledig isoleren. Hierdoor zullen je handen niet uitdrogen en de beschermende olielaag op je huid blijft intact.

Scrub je handen regelmatig

Als je naast een droge huid ook last hebt van dode huidcellen, dan kan het een goed idee zijn om je handen te scrubben. Met behulp van een speciale scrubcrème kan je die dode huid gemakkelijker verwijderen, waardoor je ook minder last hebt én je lichaam gemakkelijker nieuwe huidcellen kan aanmaken.

Behandeling door de manicure

Wanneer je je handen vakkundig wilt laten verzorgen dan raden wij je een behandeling aan bij de manicure. De manicure is een professional die huid- en nagelaandoeningen kan herkennen en behandelen in de manicuresalon. De manicure is gespecialiseerd in handverzorging en kan je dus heel goed helpen om van je droge handen af te komen.

Het werkveld van een manicure betreft het tot rust brengen en cosmetisch verzorgen van de handen. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld:

  • scrubben en reinigen van de handen;
  • insmeren van de handen met verzorgende lotion;
  • verrichten van hand- en onderarmmassage;
  • verzorgen en terugduwen van de nagelriemen;
  • knippen, vrezen en veilen van de nagels;
  • aanbrengen van kunstnagels of nagellak;
  • adviseren over handverzorging

De manicure is een professional die niet alleen alles over de verzorging en verfraaiing van gezonde handen weet, maar ook over nagels- en huidaandoeningen en de behandeling daarvan.

Gebruik een verzorgende honingcrème

Ten slotte is onze honingcrème een manier om jezelf van een droge huid te verlossen.  Honingcrème is zo doeltreffend omdat het tal van natuurlijke, gezonde en helende bestanddelen bevat die je lichaam helpen de huid soepel en gehydrateerd te houden.

Bij de speciale honingcrème van La Reine wordt honing uit het Groene Hart van Nederland gebruikt, waardoor hij niet alleen belangrijke essentiële oliën bevat die de huid soepel houden – maar ook nog eens lekker ruikt!

Margret: ‘geen last meer van kloofjes aan mijn vingers’

Ik vind het een heerlijke creme! In de winter heb ik als oudere meer last van kloofjes aan mijn vingers de honingcreme verzacht en heelt en ruikt ook nog lekker. Ik gebruik de creme ook voor mijn gezicht omdat het zo lekker uitsmeert en geurt  o.a. naar mandarijntjes. Ik ben fan.

Van nature een droge huid

Het geheim van deze crème is de aanwezigheid van verfrissende essentiële oliën van onder andere sinaasappel en mandarijn. Ook creëert de bijenwas zelf een beschermend laagje op de huid, waardoor deze optimaal is bestand tegen externe invloeden zoals koud water en een droge lucht. De crème bevat daarbij geen parabenen, siliconen, kleurstoffen, minerale oliën of parfum – allemaal zaken die de huid ontsteken, uitdrogen en gevoeliger maken.

Parabenen zijn een soort van bewaarmiddelen voor cosmetische producten, maar in veel gevallen bevatten dergelijke producten er te véél van. Parfum bevat dan weer alcohol, wat de huid gaat uitdrogen en ontsteking bevorderend werkt.

Honing crème voor droge handen

Droge handen: geen onoverkomelijk probleem!

Zowel de oorzaken en symptomen, als de mogelijke oplossingen voor droge handen zijn zaken die heel wat uitleg en informatie verdienen – en dat is precies wat je in bovenstaand overzicht kan vinden. Zoals dat bij elk gezondheidsprobleem het geval is, gaat het om persoonlijke situaties die zoveel mogelijke oorzaken kunnen hebben dat professionele begeleiding of tenminste deskundige informatie van belang zijn om er het beste van te maken.

Op zich is het relatief eenvoudig om het probleem aan te pakken, zolang je maar kennis hebt van de oorzaak van het probleem. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om dagelijks genoeg aandacht te besteden aan de verzorging en behandeling van je handen. Enkel op die manier is het mogelijk om van het probleem af te geraken (of toch tenminste grotendeels). Gebruik maken van de beschikbare hulpmiddelen is hierbij een onmisbaar aspect. Honingcrème, natuurlijke oliën en zelfs gewoon handschoenen zijn daar enkele prachtige voorbeelden van.

Naast het vinden van de juiste hulpmiddelen is het eveneens van belang om te analyseren hoe ernstig de droge huid is in jouw geval. Dit kan eventueel met behulp van een specialist, zoals een dermatoloog, die je kan ondersteunen bij de zoektocht naar de oorzaak van het probleem én dus ook de beste oplossing. Het resultaat is een gehydrateerd, pijnloze en gezonde huid!

Verkooppunt worden van La Reine honingcrèmes?

Wil je als professional de honingcrèmes van La Reine gebruiken in jouw praktijk of salon? Dat kan!

Ga door naar: verkooppunt worden

Heb je deze artikelen al gelezen?

Ook interessant:

Ben je geïnteresseerd in onze crèmes?

La Reine biedt huidcrèmes gemaakt van honing en bijenwas. Dit betekent dat onze crèmes altijd vrij zijn van parabenen, parfum, siliconen en andere chemische stoffen. In onze webshop vind je:

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen