Voetproblemen bij sporters

Voetproblemen bij sporters komen veel voor. Tijdens het sporten hebben de voeten het zwaar. Strakke, zweterige en soms niet goed passende schoenen maken het de voeten moeilijk om goed te bewegen. Blaren, eelt vorming en zwemmerseczeem zijn enkele van de voetproblemen waar je als sporter tegenaan kunt lopen.

Een pedicure kan je helpen je voeten gezond te houden. Want als je regelmatig sport, of zelfs op hoog niveau wilt presteren, zullen je voeten in topconditie moeten zijn. Net als jij.
Er zijn tegenwoordig zelfs speciale sportpedicures. Zij zijn op de hoogte van alle voetproblemen waar sporters mee te maken kunnen krijgen.

Welke voetproblemen kun je als sporter krijgen?

De meeste sporten zijn een grote belasting voor de voeten. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, tennissen en allerlei andere sporten waarbij je moet rennen, springen, draaien en tillen. Een verkeerde houding kan voor overbelasting van de voeten zorgen. Net als verkeerde schoenen.

Draag je tijdens het sporten verkeerde schoenen of belast je de voeten op de verkeerde manier dan kun je allerlei voetproblemen krijgen:
Blaren
• Knobbels
• Gewrichtspijn
Likdoorns
• Kloven
• Voetschimmel of zwemmerseczeem

Voetproblemen sporten

Voetproblemen tijdens het sporten voorkomen

Als je graag sport wil je niet dat je voeten je belemmeren. Een regelmatig bezoek aan de sportpedicure houdt je voeten gezond en sterk, waardoor voetproblemen minder kans krijgen. Naast het behandelen van de huid van je voeten kan de sportpedicure je ook helpen bij het behandelen van voetblessures.

Je kunt bij haar terecht voor massages, taping en advies over houding en afwikkeling van de voet. Natuurlijk helpt het dragen van goede schoenen je ook om voetproblemen tot een minimum te beperken. Investeer daarom in goede schoenen en laat je goed adviseren over de beste schoenen voor jouw voeten.

Tips voor het voorkomen van voetproblemen tijdens het sporten

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om voetproblemen tijdens het sporten te voorkomen. We zetten er een aantal op een rij:

– Kies de juiste sportschoenen. Er zijn heel veel verschillende soorten sportschoenen, voor verschillende sporten. Kies de juiste schoenen voor de sport die jij wilt gaan uitoefenen.
– Vervang je schoenen regelmatig. Sportschoenen slijten snel door intensief gebruik. Vervang je schoenen op tijd om te voorkomen dat je scheef gaat lopen, wat het risico op blessures vergroot.
– Doe altijd een warming-up. Een goede warming-up van 5 tot 10 minuten zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor grote inspanningen. Dat geldt ook voor je voeten.
– Spierversterkende oefeningen helpen je blessures te voorkomen. Door de spieren rond je kuiten, enkels en voeten extra te trainen sta je letterlijk steviger in je schoenen.
– Bouw je training op. Een goed opgebouwde training bereidt je lichaam voor op steeds grotere inspanningen. Als je niet gewend bent om te lopen zul je de halve marathon niet zonder voetproblemen kunnen volbrengen. Bouw je trainingen rustig op, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan wat er gevraagd wordt.
– Een goede houding voorkomt blessures. Let tijdens het sporten goed op je houding. Liever iets langzamer en netjes dan snel met de verkeerde houding. Met een verkeerde houding loop je een groter risico op blessures. En dat is zonde van al het trainen.
– Gun je voeten rust. Je spieren beschadigen door de grote inspanning die ze tijdens het sporten moeten leveren. Door te rusten herstellen je spieren en kunnen daarna nog meer aan. Dit geldt ook voor je voeten. Gun ze zo nu en dan rust, dan blijven ze in topconditie.

voetproblemen sport

Heb je last van voetproblemen?

Blessures tijdens het sporten komen veel voor. Je bent wat al te fanatiek aan de slag gegaan, je bent gevallen of hebt een verkeerde beweging gemaakt. Je hebt je lichaam overbelast en moet het even rustig aan doen.

Voetproblemen kunnen erg hardnekkig zijn. Elke keer als je gaat hardlopen kom je met blaren terug. Je hebt echt de juiste schoenen, maar toch loopt het niet fijn. Het kan zijn dat je de voeten op een verkeerde manier belast, waardoor er druk komt op plaatsen waar je huid erg gevoelig is.
Blijven voetproblemen terugkomen, laat dan een specialist ernaar kijken.

Blijf vooral niet te lang met voetproblemen doorlopen. Onderschat het probleem niet, want als je te lang doorloopt kan dit voor blijvende schade zorgen.
Neem daarom altijd voldoende rust, voor je spieren en je voeten. Kijk kritisch naar je loop- en sporttechniek, zodat een verkeerde drukverdeling op je voeten kan worden gecorrigeerd.

Goede schoenen om voetproblemen tijdens het sporten te voorkomen

Schoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je sportoutfit. Ze beschermen je voeten en zorgen dat ze op de juiste manier kunnen bewegen. Als jij tenminste de goede schoenen koop. Ze moeten precies goed passen, niet te krap maar ook niet te wijd. Het voetbed moet aansluiten bij de vorm van je voet en ze in de juiste stand zetten.

Ook de demping is belangrijk om klachten aan enkels en knieën te voorkomen. Bij veel sportwinkels kun je een speciale looptest doen. Daarmee ontdek je welke schoenen je voeten nodig hebben. Samen met het advies van de verkoper kun je precies de juiste schoenen kiezen. Loop je veel onder warme omstandigheden, kies dan goed ventilerende schoenen. Om de kans op zwemmerseczeem te verkleinen. Zweterige voeten in slecht ventilerende schoenen vragen om problemen.

Voetproblemen bij sporters

Goede voetverzorging voor sporters

Je voeten brengen je overal. Ze sloven zich voor je uit om je topprestaties neer te laten zetten. Dan mag je ze best eens verwennen met een fijne voetcrème. Of breng eens een bezoekje aan de pedicure.

Met de voetcrème van La Reine heb je alles in huis om je voeten klaar te stomen voor het echte werk. Je kunt je voeten ermee masseren als voorbereiding en als nazorg. Het verlicht branderige en overbelaste voeten. Heb je toch zweetvoeten gekregen van je sportschoenen? De frisse honing voetcrème helpt bij zweetvoeten.

Bestel eenvoudig je voetcrème in onze webshop. Of ga langs bij een van de pedicures uit het overzicht van verkooppunten. Deze pedicures werken met de La Reine honingcrèmes. Waardoor je meteen de weldadige werking van honing kunt ontdekken.

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen