Kalknagels, wat zijn het en wat kun je ertegen doen?

Kalknagels, wat zijn het en wat kun je ertegen doen?

Een kalknagel wordt ook wel een schimmelnagel genoemd. Het heeft namelijk weinig met kalk te maken. Kalknagels komen verrassend vaak voor. Zeker een kwart van de bevolking heeft wel eens last van deze vervelende kwaal.

Gelukkig doen deze nagels meestal geen pijn. Maar mooi is anders. Je kunt je er best voor schamen bij het omkleden in de sportschool, of als je slippers aan wilt op een mooie zomerdag. Als gevolg van de infectie kan je nagel geel of bruin verkleuren. Witte onregelmatigheden of ruwe randjes ontstaan wanneer de nagel afbrokkelt.

Als je een kalknagel niet behandelt kan de nagel uiteindelijk loskomen. Dat kan erg pijnlijk zijn. Maar gelukkig is het goed te behandelen.

Waardoor wordt een kalknagel veroorzaakt?

Iedereen heeft onschuldige schimmels op de huid. Schimmels zijn dol op warme, vochtige plekken. Ze voelen zich dan ook prima thuis op onze voeten. Dat kan geen kwaad, totdat de schimmel je huid of nagels binnendringt.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een wondje aan je voeten ontstaat. Of als de huid langdurig vochtig is, zoals in een zwembad. Je krijgt dan te maken met voetschimmel, of zwemmerseczeem. Dringt de schimmel je nagel binnen dan ontstaat er een kalknagel. Meestal wordt dit als eerste zichtbaar aan de nagelrand. De nagel wordt wit of gelig. De schimmel breidt zich uit en je nagel wordt dikker en brokkelig. Zo’n vervormde nagel ziet er niet mooi uit en kan pijn doen in je schoenen.

Is een kalknagel besmettelijk?

Ja, kalknagels zijn heel besmettelijk. Is er één nagel geïnfecteerd, dan kan de schimmel zich gemakkelijk naar je andere nagels verspreiden. Ook zwemmerseczeem, dat veroorzaakt wordt door dezelfde schimmel, kan een kalknagel tot gevolg hebben.

Hoe loop je een kalknagel op?

Deze schimmelsoort kan zich verspreiden via huidschilfers die loslaten. Vooral op plekken waar veel mensen op blote voeten lopen kan de schimmel zich snel verspreiden. Plekken als zwembaden, sauna’s en openbare douches van sportscholen staan erom bekend dat je hier gemakkelijk besmet kunt worden met een voetschimmel.

Kalknagels voorkomen

Ben jij extra gevoelig voor een kalknagel?

Sommige mensen zijn extra gevoelig voor de schimmels die kalknagels veroorzaken. En heb je eenmaal een kalknagel gehad, dan is de kans groot dat je er weer mee te maken krijgt.
Wanneer je een verminderde afweer hebt, ben je gevoeliger voor een infectie. Ook een afwijkende zuurgraad van je huid kan de schimmel vrij spel geven.

Een onbehandelde zwemmerseczeem kan overslaan naar de nagels. Maar ook letsel aan de nagels kan de schimmel toegang geven. Stoot je bijvoorbeeld hard je teennagel, kom je tussen de deur of valt er iets zwaars op je tenen.

Besmetting via andere leden van het gezin komt ook veel voor. De douchevloer en het beddengoed zijn prima plekken voor deze schimmels. Mensen die lijden aan diabetes lopen bijna drie keer zoveel risico op een kalknagel.

Verklein de kans op een kalknagel of voetschimmel

Voorkomen is beter dan genezen. Draag daarom zoveel mogelijk je eigen slippers in openbare badruimten. Zorg dat je voeten niet te warm worden en goed droog blijven. Daarmee verklein je de kans dat schimmels je huid en nagels binnendringen.

Een goede voetverzorging, en het regelmatig kort knippen van je nagels, beschermen je voeten tegen vervelende indringers.

Tips om de kans op een kalknagel te verkleinen:
• Houd je voeten schoon en droog
• Was je voeten zonder zeep
• Droog ze goed af, ook tussen je tenen
• Draag elke dag schone sokken
• Kies sokken van een natuurlijk materiaal, zoals katoen of wol
• Wissel regelmatig van schoenen, zodat ze kunnen drogen
• Heb je zweetvoeten? Gebruik talkpoeder om ze droog te houden
• Doe, waar mogelijk, je schoenen lekker uit
• Draag liever schoenen van leer dan synthetische materialen, daarin zweet je meer
• Loop bij voorkeur op slippers in openbare badruimten, zoals zwembaden en sauna’s

De symptomen van een kalknagel

Hoe ziet een kalknagel er eigenlijk uit? Wanneer weet je dat je er eentje hebt? Vaak begint de schimmelinfectie aan de rand van je nagel, hier zie je een verkleuring ontstaan. De schimmel kan ook onder de nagel een verdikking veroorzaken. De nagel lijkt steeds dikker te worden. De structuur wordt broos en brokkelt makkelijk af. Daarnaast zal de nagel duidelijk langzamer groeien en vervormingen krijgen.

• De nagel verkleurt: wit, geel of bruin
• Het dragen van schoenen kan pijn doen
• Je nagel wordt broos en breekt snel af
• Er ontstaat een verdikking in de nagel
• De nagel kan van vorm veranderen

Herken je deze symptomen, dan is de kans groot dat je met een kalknagel te maken hebt. Om te voorkomen dat de schimmel zich verder verspreid is het beter om snel met de behandeling te beginnen.

Kalknagel behandelen

Kalknagels behandelen

Je hoeft voor de behandeling van een kalknagel niet meteen naar de dokter. Je kunt ook zelf aan de slag met crèmes en vloeistoffen, die je bij de drogist of apotheek kunt krijgen. Omdat de schimmel onder de nagel zit is de plek lastig van buitenaf te bereiken. Er zijn ook pillenkuren voor de behandeling van kalknagels, maar die geven bijwerkingen en werken niet altijd optimaal.

Een kalknagel zal er helemaal uit moeten groeien. Dit kan best even duren. Dus naast de juiste behandeling heb je ook geduld nodig.

Goed verzorgde voeten zijn beter bestand tegen kalknagels

Gezonde voeten, zonder wondjes of kloofjes, zijn beter bestand tegen de schimmels die kalknagels veroorzaken. Goede voetverzorging zou daarom hoog op je lijstje moeten staan. Want met gezonde, goed verzorgde voeten kan je vervelende voetproblemen voorkomen.

Kies voor een voetcrème die je voeten verzorgt en voedt. De voetcrèmes van La Reine geven een intensieve verzorging. Droge voeten met kloofjes worden weer heerlijk zacht en soepel.
Zwaar belaste voeten komen tot rust en herstellen sneller. Daarnaast biedt deze heerlijk, fris geurende crème je voeten een bijzondere bescherming, die alleen bijen je kunnen geven.

La Reine voetcrème bevat zuivere bijenwas, dat een beschermend laagje om je voeten legt. Daarnaast bevat de crème krachtige propolis, het geheim waarmee bijen zich al duizenden jaren beschermen. Dit werkt ook uitstekend bij de verzorging van kalknagels.
Natuurlijk bevatten onze voetencrèmes géén parabenen, géén siliconen, géén kleurstoffen, géén minerale oliën en géén parfum.

Puur natuur, voor de beste verzorging van jouw voeten.

 

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

 

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen