Wat kan je doen tegen zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem is een vervelende schimmelinfectie van de huid. Meestal begint het tussen de tenen. Deze besmettelijke schimmels kunnen zich gemakkelijk verspreiden in warme en vochtige omgevingen, zoals een openbare doucheruimte, sauna of zwembad. Daarom wordt deze aandoening ook wel zwemmerseczeem genoemd.

Zwemmerseczeem is eigenlijk geen eczeem, maar een schimmelinfectie. De schimmel dringt de huid binnen, dit kan gemakkelijk gebeuren als je wondjes aan je voeten hebt. Of als je huid zacht is geworden, doordat hij lange tijd vochtig is. De schimmel dringt diep door en veroorzaakt klachten en afwijkingen aan je huid.

Schimmelinfecties aan voeten komen relatief veel voor. Gelukkig kan je er iets tegen doen en de kans op besmetting een heel stuk verkleinen.

Hoe weet je dat je te maken hebt met zwemmerseczeem?

Wanneer je besmet bent met deze schimmel zal je dit waarschijnlijk het eerste opmerken tussen de tenen. Hier is het warm en blijft het vaak het langste vochtig. De perfecte plek voor schimmels om zich te nestelen. Vaak heb je last van jeuk of een branderig gevoel.

Kleine schilfertjes, een droge huid, roodheid en kleine blaasjes of bultjes kunnen symptomen zijn van zwemmerseczeem. Zit de infectie er al even dan kunnen er hardnekkige kloofjes ontstaan. Heb je last van een hele hevige schimmelinfectie dan kan het zich uitbreiden naar andere delen van je lichaam, bijvoorbeeld je handen.

Hoe kan de schimmel je huid binnendringen?

Je komt dagelijks in aanraking met allerlei schimmels. Ze leven zelfs op je huid. Daar heb je normaal gesproken geen last van. Je huid is sterk en dik genoeg om de schimmels buiten te houden, waar ze horen.

Raakt je huid beschadigd of wordt hij zacht, doordat je langdurig met water in aanraking komt, dan vermindert deze natuurlijke bescherming. Schimmels tasten de bovenste laag van je huid aan en dringen binnen. Hier groeien ze uit tot een infectie, met bijbehorende klachten.

Zwemmerseczeem voorkomen

Loop jij een groter risico op zwemmerseczeem?

Niet iedereen is gevoelig voor het krijgen van zwemmerseczeem. Heb je het eenmaal gehad, dan is de kans groot dat het nog een keer terugkomt. Je kunt er aanleg voor hebben.
Kom je veel in zwembaden? Deze warme en vochtige ruimte is perfect geschikt voor schimmels. Daarnaast lopen er veel mensen op blote voeten, waardoor de verspreiding heel snel kan gaan. Ook sauna’s en douches in de sportschool zijn beruchte plekken waar deze schimmels zich bevinden. Met het dragen van slippers kan je het risico verkleinen.

Atleten, zoals hardlopers en skaters, zijn ook extra gevoelig voor een schimmelinfectie aan de voeten. Ze dragen langdurig, strak zittende, slecht ventilerende schoenen. Dit, in combinatie met het vocht van transpiratie, zorgt voor de perfecte kweekvijver voor een schimmelinfectie.

Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen verhogen de kans op een schimmelinfectie, doordat ze het afweersysteem verzwakken. Kom je tijdens het gebruik in aanraking met de schimmel dan is de kans groot dat je besmet wordt.

Zwemmerseczeem is heel besmettelijk. De schimmel zit op afgevallen huidschilfertjes die, bij aanraking, een nieuw persoon kunnen besmetten.
Dit kan gebeuren op plekken waar je blootsvoets loopt, maar ook via beddengoed of kleding van iemand die besmet is.

Is zwemmerseczeem gevaarlijk?

Als je gezond bent is een infectie met deze schimmel onschadelijk. Het kan spontaan genezen, maar is ook vrij eenvoudig te behandelen. Heb je last van suikerziekte dan kan de infectie heftiger verlopen. Ook als je een verminderde afweer hebt is een schimmelinfectie moeilijker te genezen.

Verspreid de zwemmerseczeem zich naar andere delen van het lichaam dan is het tijd om naar de huisarts te gaan. De schimmel zal zich als ringworm laten zien op andere delen van het lichaam. Dit zijn rode, schilferende plekken die vanuit het midden genezen. Hierdoor ontstaan steeds grotere ringen.

Ook als de schimmelinfectie langer dan drie weken aanhoudt, of gaat ontsteken, kan je beter even contact opnemen met je huisarts.

Schimmelinfectie aan de voeten zelf behandelen

Een schimmelinfectie aan je voeten kan je zelf behandelen. De schimmel die zwemmerseczeem veroorzaakt reageert goed op jodium. Je kunt bij de apotheek een jodiumoplossing halen waarmee je de plek(ken) kunt behandelen. Ook zijn er allerlei antischimmelcrèmes te krijgen bij apotheek en drogist.

Smeer deze middelen ruim op en rond de aangedane plek. De schimmel is onder de huid vaak verder uitgebreid dan je kunt zien. Is de plek helemaal genezen? Smeer dan nog een week langer, om er zeker van te zijn dat de schimmel echt weg is.

Voorkom zwemmerseczeem

Voorkom zwemmerseczeem met de volgende tips

Iedereen kan zwemmerseczeem krijgen. Het heeft niets te maken met slechte hygiëne. Wel kan je met de juiste voetverzorging je voeten beter beschermen, waardoor schimmels minder kans krijgen.

De volgende tips helpen je de kans op een schimmelinfectie aan je voeten te verkleinen:
• Was je voeten met water
• Gebruik weinig tot geen zeep en spoel goed na
• Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen
• Heb je last van zweetvoeten? Gebruik talkpoeder om je voeten te drogen
• Wissel regelmatig van schoenen, zo krijgen ze de kans om te drogen
• Draag niet te strakke schoenen
• Trek elke dag schone sokken aan
• Kies voor sokken van katoen of wol
• Draag schoenen van leer in plaats van synthetisch materiaal, daarin zweet je minder
• Gebruik slippers in openbare badruimten

Maak je voeten weerbaar

Een gezonde huid kan zichzelf beschermen tegen schimmels. Zorg daarom goed voor de huid van je voeten. We vergeten nog wel eens onze voeten te verzorgen, stoppen ze weg in warme sokken en slecht passende schoenen.
De hele dag brengen ze ons overal naartoe. Dan hebben ze wel recht op onze goede zorgen.

Vooral extreem droge voeten zullen snel last krijgen van wondjes en kloofjes. De huid verliest zijn soepelheid en natuurlijke bescherming. Schimmels hebben in wondjes vrij spel. Een voetschimmel is dan zo opgelopen.
Door je (droge) voeten goed te verzorgen zullen wondjes en kloofjes verdwijnen en wordt je huid weer zacht en soepel.

De honing voetcrème van La Reine is de ideale natuurlijke verzorging voor je voeten. Zelfs extreem droge voeten worden weer heerlijk zacht. Kloofjes verdwijnen en je voeten komen weer in prima conditie. De zuivere bijenwas in onze voetcrème vormt een dun laagje op de huid, dat beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Geef de schimmels die zwemmerseczeem veroorzaken geen schijn van kans en verzorg je voeten goed met de La Reine voetcrème.

 

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen