Hielkloven: behandelen en voorkomen

Hielkloven of gebarsten hielen komen meer voor dan je denkt. Het is één van de meest voorkomende voetklachten. Hielkloven zijn minuscuul kleine scheurtjes in de huid rond onze hielen. Ze zijn doorgaans het gevolg van een droge huid en een slechte verzorging van de huid. Als je aan een droge huid niets doet, zal die uiteindelijk barsten.

Je hielen lopen een groot risico daar waar het gaat om het ontstaan van barstjes en kloven omdat de huid dikker is en er makkelijk eelt ontstaat op je voeten. Hielkloven zijn vervelend en pijnlijk. We grijpen vaak pas in wanneer de pijn niet meer te verdragen is. We raden je in eerder in actie te komen. Je kunt zelf veel doen daar waar het gaat om het voorkomen en verzachten van hielkloven.

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn een veel voorkomend voetprobleem wat wordt vaak veroorzaakt door een droge, sterk vereelte en onverzorgde huid. Als er niets wordt aan gedaan barsten hielkloven steeds verder waardoor er diepe groeven ontstaan.

Symptomen hielkloven

Hoe herken je hielkloven?

Als gevolg van hielkloven is de huid constant strak gespannen, zeker als je er op drukt. Een opvallend droge en ongewoon gevoelige huid zijn de meest voorkomende symptomen passend bij hielkloven.

De huid verhard en kleurt uiteindelijk bruin of geel. Later is de huid van je hiel zo uitgedroogd dat die uiteindelijk barst. Het gaat om verticale, witte of gele barsten die scheuren. Wordt er niet tijdig ingegrepen, dan kunnen de hielkloven gaan bloeden en ontsteken wat alles nog veel pijnlijker maakt.

Oorzaken van hielkloven

Hielkloven kunnen ontstaan door meerdere oorzaken.

Ze wijzen in ieder geval op een droge huid met veel eelt, dit zijn twee eigenschappen van een verwaarloosde huid. Een gezonde huid is elastisch en soepel. Dit duidt vaak ook op de juiste vochtbalans. Een juiste vochtbalans maakt de huid van je hiel elastisch.

Beweeg je de voet dan kan de huid soepel meebewegen.  De huid van onze hielen bevat weinig talgklieren waardoor deze makkelijk stug, droog en ruw wordt. Je kunt je dus wel voorstellen wat je huid doet wanneer de huid rondom je voet niet voldoende gehydrateerd is. Het is alsof je een te krappe broek aanhebt. Bij elke stap bestaat de kans dat de huid iets scheurt. Goede hydratatie van de huid is dus een must.

Staand werk

Doe je werk waarbij je veel staat of loopt dan is de kans op hielkloven groter. Doordat er sprake is van extra druk op de voeten is de kans groter dan de huid barst. Des te belangrijker dus dat je de huid goed verzorgt. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Overgewicht
  • Een slechte houding
  • Een ongezond eetpatroon
  • Een tekort aan gezonde voedingsstoffen waaronder vitaminen en mineralen, vooral zink
  • Onaangepast of slecht passend schoeisel
  • Slecht verzorgde voeten
  • Een buitengewone droge huid
  • Opvallend veel eelt
  • Je leeftijd
  • Een verminderde elasticiteit van je huid
  • Erfelijke aanleg
  • Een ongezond leefpatroon met te weinig vitaminen en mineralen, vooral zink
  • Een verkeerde stand van je voeten

Voetcreme hielkloven

Slechte weersomstandigheden

Tijdens natte en koude wintermaanden hebben onze voeten het extra zwaar. Dan is de kans op hielkloven het grootst. Maar ook warme en droge zomers doen geen goed. In combinatie met een slechte voetverzorging zijn hielkloven nooit ver weg.

Dit is ook bij een lage luchtvochtigheidsgraad het geval. Als gevolg van een grotere verdamping verliest je huid veel vocht en droogt sneller uit. Het dagelijks gebruik van een goed hydraterende voetcrème kan pijnlijke hielkloven voorkomen.

Zo verlaag je het risico op hielkloven

Het risico op hielkloven kun je vverlagen door:

  • Geen open schoenen zoals sandalen of slippers te dragen: die zorgen voor teveel druk waardoor er kleine scheurtjes ontstaan.
  • Passend schoeisel te dragen: draag steeds de juiste maat schoenen. Vooral te kleine schoenen vormen een gevaar. Er ontstaat makkelijk eelt en/of hielkloven vanwege de extra wrijving die dit geeft.
  • Draag steeds goed passende en aansluitende sokken.
  • Te letten op je gewicht: bij overgewicht ontstaat meer druk op je voeten met een grotere kans op eeltvorming en hielkloven.

Hielkloven

Hielkloven behandelen

Hielkloven kun je op meerdere manier behandelen.

  • Neem regelmatig een warm voetbad.
  • Verzorg je voeten en je hielen met een aangepaste voetvijl om het eelt te verminderen. Een goede voetvijl bevat twee zijden met twee korrelige met oppervlakken. Een ruw en een minder ruwe kant. Zo kun je makkelijk en veilig de huid van je hielen behandelen.
  • Geef je voeten regelmatige een scrubbeurt of peeling: hiermee verwijder je alle dode huidschilfers en verminder je eeltvorming. Gebruik een aangepaste scrub met een mix van natuurlijke oliën en puimsteen. Dat verzacht je huid en verwijdert huidschilfertjes en verhoorning. Een juiste peeling crème stimuleert de doorbloeding.
  • Gebruik regelmatig speciale klovenzalf.

De voetcrème van La Reine

Onze honing voetcrème is de ideale natuurlijke verzorging voor je voeten. Maakt (extreem) droge voeten heerlijk zacht, laat kloofjes verdwijnen en brengt je voeten in prima conditie. Je kunt je voeten weer laten zien! De voetcrème trekt snel in, voelt comfortabel aan en plakt niet.

Een rijke crème met bijenwas en honing uit het Groene Hart van Nederland. De crème ruikt lekker door de frisse essentiële oliën mix van citroengras en lavendel. Bijenwas vormt een dun laagje op de huid waardoor de huid soepel blijft. En dat laagje beschermt ook tegen invloeden van buitenaf. Alles puur natuur, de huid ademt gewoon door! Onze crème bevat géén parabenen, géén siliconen, géén kleurstoffen, géén minerale oliën en géén parfum.

Ben je geïnteresseerd in onze crèmes?

La Reine biedt huidcrèmes gemaakt van honing en bijenwas. Dit betekent dat onze crèmes altijd vrij zijn van parabenen, parfum, siliconen en andere chemische stoffen. In onze webshop vind je:

Verkooppunt worden van La Reine honingcrèmes?

Wil je als professional de honingcrèmes van La Reine gebruiken in jouw praktijk of salon? Dat kan heel eenvoudig.

Ga door naar: verkooppunt worden

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen