Wie één of meer likdoorns – ook wel eksteroog of clavus genoemd – heeft, is niet te benijden. Likdoorns kunnen veel pijn veroorzaken. Maar wat zijn likdoorns nu eigenlijk? Hoe ontstaan ze en wat kun je doen om likdoorns te verwijderen of te verzorgen? Hieronder lees je alles over de oorzaken van likdoorns, hoe je ze herkent en enkele remedies die mogelijk zijn om ze aan te pakken en/of te voorkomen. Ook een mooi rijtje tips voor een effectieve voetverzorging, ter voorkoming van likdoorns, mag natuurlijk niet ontbreken!
Wat zijn likdoorns?
Een likdoorn, eksteroog of clavus is een pijnlijke plek op de huid. Meestal bevindt een likdoorn zich op de voeten onder de voetzool, of bovenop of tussen twee tenen. Ze kunnen ook voorkomen op je handen en tussen je vingers. Een likdoorn ziet eruit als een lichte plek of geelachtige dikke huid die veel pijn doet als er druk op wordt uitgeoefend. Het gaat om geharde eeltlagen die feitelijk te groot of dik zijn geworden en daardoor op de zenuwen in voeten en/of handen drukken.
Hoe herken je een likdoorn?
Maar hoe herken je likdoorns precies? Wat is het verschil tussen een likdoorn en een wrat? Typerend voor likdoorns is dat deze een wigvormig uiterlijk hebben en niet meer dan enkele millimeters groot zijn. Anders dan grote pijnloze eeltplekken, zijn likdoorns vrij klein en pijnlijk. Je kunt een likdoorn van een wrat onderscheiden door druk uit te oefenen boven op de plek. Bij een likdoorn is de druk pijnlijk, bij een wrat vaak niet.
Een verschil is ook dat een wrat ontstaat door een virus, terwijl een likdoorn gegroeid is door teveel druk op de huid. Bijvoorbeeld door het langdurig dragen van té krappe schoenen. Een wrat is vooral pijnlijk als je er van de zijkant in knijpt. Probeer het maar eens. Voel je veel pijn, dan heb je vermoedelijk een wrat. In een likdoorn knijpen vanaf de zijkant is in principe pijnloos. Alleen door druk van bovenaf doen likdoorns zeer.
Tenslotte is bij likdoorns de oppervlakte van de huid ruw en dik. Er is sprake van een verharde bult die uitsteekt onder de voet of bovenop de teen. Ook is de likdoornhuid vaak wat uitgedroogd en schilferachtig. Bij een wrat is dat niet zo.
Hoe ontstaan likdoorns?
Likdoorns ontstaan door een voortdurende druk op de huid op één bepaalde plek. De huid reageert hierop door sneller en meer te gaan verhoornen, in een poging om een beschermlaag aan te leggen tegen de druk. Hierdoor ontstaat in de eerste fase een eeltlaag die nog niet pijnlijk is. Wanneer de druk blijft aanhouden, verergert de situatie en kan de verdikte eeltlaag een branderig gevoel geven. Maar dit is nog niet per se een likdoorn. Die ontstaat in de volgende fase.
Constante druk op 1 plek
Door constante druk op één kleine plek wordt het eelt de huid in geduwd en ontstaat er een zeer gevoelige likdoorn in de huid. Likdoorns kunnen ontstaan door in te nauwe schoenen te lopen, waardoor er te veel druk op de voetzolen en/of tenen wordt uitgeoefend. Maar ook herhaaldelijke belasting door sporten – zoals fitness, hardlopen of karate – is een belangrijke factor. Slechte voetverzorging, een verkeerde stand van de voeten tijdens lopen en rennen, en ook het ouder worden van de huid kunnen redenen zijn voor het ontstaan van een eksteroog of likdoorn.
Wat te doen als je likdoorns hebt?
Als je merkt dat een likdoorn zich op de huid van je voet heeft ontwikkeld, dan moet je direct in actie komen. Vraag advies aan de pedicure! Een goede oplossing is het gebruik van voetcrèmes met verzachtende ingrediënten. Hiermee neemt het branderige gevoel snel af en ga je ook weer natuurlijk lopen, waardoor de beginnende likdoorn geen kans krijgt om verder te groeien. Kijk verder of jouw schoenen of hakken niet te krap en nauw zitten.
Schoenen zijn namelijk een belangrijke veroorzaker van likdoorns. Het is dus belangrijk om te kiezen voor comfortabele schoenen. Verder kun je ervoor kiezen om jouw voeten vaker te controleren op oneffenheden. Kortom: zorg voor een betere verzorging van jouw voeten! Zorg dat overtollig eelt tijdig wordt verwijderd. Je kunt natuurlijk ook altijd een pedicure bezoeken! Kijk hier voor een pedicure bij jou in de buurt.
Kun je likdoorns voorkomen?
Zijn likdoorns überhaupt te voorkomen? Ja, je kunt een hoop doen om de kans op eksterogen zo klein mogelijk te maken. Kies voor goede en lekker zittende schoenen die niet te krap zijn. Verder is het verstandig om regelmatig een goede voet- of handcrème, zoals La Reine Honingcrème, te gebruiken om de voeten in goede conditie te houden.
Het wegvijlen van overtollig eelt, eens in de drie maanden, of zelfs het wegsnijden van de likdoorn, zijn ook interessante opties. Het belangrijkste is echter dat je jouw voeten regelmatig controleert op oneffenheden en bij signalen van een eksteroog direct ingrijpt. Dit kun je doen door de likdoorn met een comfortabele zalf te verzorgen om erger te voorkomen of de likdoorn te laten verwijderen door de pedicure. Ten slotte: ook voetbaden en het gebruik van likdoornringetjes kan de pijn (vaak langdurig, soms tijdelijk) verlichten.
Tips voor een goede voetverzorging
Ten slotte de beste tips voor een uitstekende voetverzorging.
Gebruik een verzachtende crème
Dit is ideaal om de pijn bij een (groeiende) eksteroog te verlichten. Een goede crème, zoals La Reine voetcrème, werkt overigens ook preventief en helpt eksterogen voorkomen.
Bezoek een pedicure
Mocht je een zeer grote likdoorn hebben, ga dan zeker langs de pedicure. Soms is er namelijk een operatieve ingreep nodig om de likdoorn goed weg te kunnen halen.
Verkooppunt worden van La Reine honingcrèmes?
Wil je als professional de honingcrèmes van La Reine gebruiken en adviseren in jouw praktijk of salon? Dat kan! Ga naar: verkooppunt worden
Al gelezen?
Heb je deze artikelen al gelezen?
Contact
Heb je vragen aan de Imkers van La Reine? Of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
Ad Broos
op 16 Jun 2023