Lipblaasjes voorkomen en behandelen

Heb je last van lipblaasjes en wil je weten hoe je deze voorkomt, hoe je ze herkent en wat je er aan kunt doen? Wij laten je zien wat lipblaasjes zijn, hoe ze ontstaan en hoe je van lipblaasjes afkomt.

Wat zijn lipblaasjes?

Het Herpes Virus Simplex virus of kortweg HSV-1 virus is de oorzaak van het ontstaan van lipblaasjes. Dit virus manifesteert zich in de vorm van met vocht gevulde blaasjes, vooral op de lippen maar ook rond de neus of de kin.

Al vanaf onze kinderjaren is dit virus ‘slapend’ aanwezig in ons lichaam zonder dat we daar hinder van ondervinden. Het virus komt actief tot leven wanneer het immuunsysteem verzwakt is. Hierdoor heb je van nature een verlaagde weerstand. Ook stress of blootstelling aan (te veel) UV-straling middels de zon activeren het virus.

Hoe ontstaan lipblaasjes?

De meeste kinderen worden met het herpes virus geboren. Bij de eerste besmetting met het virus voelen ze zich enkele dagen ziek. Vaak met hoge koorts, een branderig gevoel in de mond, opgezwollen lymfeklieren en pijnlijke blaasjes in de mond. Er is ook een grotere aanmaak van speeksel.

De koorts verdwijnt spontaan na enkele dagen. Een aantal dagen later (gemiddeld na tien tot veertien dagen) zijn ook de blaasjes verdwenen. Het virus wordt inactief maar blijft in ons lichaam aanwezig. Het kan wel opnieuw de kop opsteken wanneer je grieperig of verkouden bent.

Lipblaasjes behandelen en voorkomen

De meest voorkomende oorzaken van lipblaasjes zijn:

 • Verkoudheid en griep
 • Koorts
 • Vermoeidheid
 • Verstoorde hormonen
 • Menstruatie
 • Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
 • Weersomstandigheden: vooral lage temperaturen, een uitdrogende wind, zon en de droge lucht van de centrale verwarming of van de airco

Lipblaasjes herkennen

Lipblaasjes herkennen is makkelijk. Je herkent ze aan de met vocht gevulde blaasjes op je lippen. Ze komen minder vaak voor rond je mond of op je kin. Meer dan 90 procent van de mensen is drager van het HSV-1 virus. Bij 20 procent wordt het virus geactiveerd. Dan kamp je gemiddeld tot drie keer per jaar met lipblaasjes. Het virus slaat zowel toe bij mannen als bij vrouwen en is actief op alle leeftijden.

De vijf verschillende stadia van lipblaasjes

De een heeft zeven dagen last van vervelende lipblaasjes, de ander tot gemiddeld 12 dagen. Een lipblaasje doorloopt vijf makkelijk te herkennen stadia. Matige tot hevige jeuk zijn een signaal behorend bij het eerste stadium van lipblaasjes. Dat geldt uiteraard niet voor iedereen, maar gemiddeld gezien is dit het uitgangspunt. De andere stadia zijn achtereenvolgens:

 • Tintelingen: deze krijg je op je lippen of rond je mond en je kin. Ze veroorzaken meestal een brandend en soms kriebelend gevoel
 • Lipblaasjes: ontstaan bij sommige mensen al na enkele uren, bij anderen na enkele dagen. De jeukende plek zwelt, zorgt voor tintelingen. Zo ontstaan blaasjes die met vocht zijn gevuld. Het kloppende gevoel wat hier mee gepaard gaat is vaak pijnlijk. In deze fase is het besmettingsgevaar het grootst
 • Vocht: de blaasjes of de blaas zwellen en barsten uiteindelijk open. Dat is dan weer aanleiding voor het ontstaan van een wond. Die is vochtig, effen en heeft meestal een roodbruine kleur
 • Korst: na enige tijd vormt er zich een droge korst. Dit is een goed teken omdat de lipblaasjes nu genezen.

Lipblaasjes en propoliscreme

Zijn lipblaasjes besmettelijk?

Het virus dat lipblaasjes veroorzaakt is besmettelijk en wordt makkelijk overgebracht door te zoenen en door ze aan te raken met je vingers of je handen. Zijn je blaasjes droog, dan is het besmettingsgevaar geweken. Vermijd zeker direct contact met baby’s als je last hebt van lipblaasjes. Besmetting met het Herpes Virus kun je voorkomen door regelmatig je handen te wassen als je er last van hebt.

Lipblaasjes behandelen met propoliscrème

Wij begrijpen dat lipblaasjes niet prettig zijn. Je ervaart fysiek ongemak en eigenlijk word je liever niet gezien met lipblaasjes in de buitenwereld. Je gaat op zoek naar een passende oplossing. De mogelijkheden zijn uiteenlopend, van natuurlijke middelen tot ingrijpen van de huisarts.

Wij willen je kennis laten maken met propolisPropolis is een sterk antibioticum wat uitstekend gebruikt kan worden om onder andere schimmels en bacteriën tegen te gaan. Om deze reden werkt het uitstekend bij de behandeling van lipblaasjes.

Uit wetenschappelijk onderzoek van de medische faculteiten van twee Slowaakse universiteiten blijkt de genezende werking van propolis.. Dermatologen voerden daar recent een vergelijkend dubbelblind onderzoek. Tijdens dit onderzoek vergeleken ze de resultaten van propoliscrème met die van een geneeskundige lipblaasjescrème.

Patiënten die aan dit grootschalig onderzoek deelnamen, moesten bij het verschijnen hun lipblaasjes insmeren met een crème. De ene groep deed dat met propolis crème en de andere met het geneesmiddel. Beide crèmes moesten om de drie tot vijf uur worden aangebracht. Patiënten die propolis crème gebruikten waren een dag vroeger van hun lipblaasjes verlost. Propolis werkte ook pijnstillend en de zwelling verdween sneller.

Propoliscrème van La Reine

De Imkers van La Reine werken elke dag met grote zorg aan de ontwikkeling van propoliscrèmes. Deze crème wordt verwerkt zonder parabenensiliconen en parfum. Onze propoliscrème is een prachtig 100% natuurproduct waar we trots op zijn, met 10% propolis en natuurlijke oliën.

Deze plantaardige oliën zorgen voor een goede smeerbaarheid. Dit product is uniek door de combinatie van de toegevoegde Nederlandse honing, bijenwas voor bescherming en propolis met anti-septische werking. De honing werkt verzachtend. Tijdens het gebruik blijft de huid ademen. Propolis heeft een bijzonder krachtige werking en ruikt lekker kruidig naar balsem. (De geur die je ruikt als je de bijenkast opent).

Lipblaasjes voorkomen

Je kunt zoveel mogelijk voorkomen dat je last krijgt van lipblaasjes. Dit kan bijvoorbeeld door je lijf zo min mogelijk bloot te stellen aan de UV straling die vrijkomt door de zon.  Bescherm je zeker ook tegen de winterzon. Daarnaast geldt hoe fitter je bent, hoe sterker je immuunsysteem en hoe minder groot de kans dat het virus vat op je krijgt. Zo voorkom je dat lipblaasjes ontstaan. Dit doe je door gezond, natuurlijk evenwichtig en gevarieerd te eten, voldoende water te drinken, te ontspannen en voldoende te slapen.

Propoliscrème bestellen?

 • Op werkdagen vóór 12:00 uur besteld, morgen in huis

Verkooppunt worden van La Reine honingcrèmes?

Wil je als professional de honingcrèmes van La Reine gebruiken in jouw praktijk of salon? Dat kan heel eenvoudig.

Ga door naar: verkooppunt worden

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen