Zweetvoeten te lijf met deze 7 tips
Zweetvoeten, je bent ze liever kwijt dan rijk. Het hebben van overmatig zwetende voeten is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Je partner gaat bijna van zijn of haar stokje zodra jij je schoenen uittrekt.
En wandel je graag dan heb je nog meer last van je zweetvoeten. Niet alleen door de geur, maar natte voeten beschadigen sneller. Je zult dus sneller een blaar oplopen. Daar zit je niet op te wachten. Gelukkig kun je iets doen tegen zweetvoeten. Lees hieronder onze tips.
Wat zijn zweetvoeten?
Zweten is een normale reactie van het lichaam als we het warm hebben. Door te zweten koelt het lichaam af. Het zweet zelf is geurloos, maar in combinatie met de bacteriën die we op onze huid meedragen kan zweet flink gaan stinken.
Deze bacteriën voelen zich thuis op donkere, vochtige plekken. Je begrijpt, voeten bieden de ideale leefomgeving voor deze micro-organismen. Bij grote vochtproductie en temperaturen tussen de 30 en 40 graden zullen de bacteriën zich heel snel vermenigvuldigen. Deze bacteriën voeden zich met dode huidcellen en veroorzaken een afscheiding. Er ontstaat een ophoping van afvalstoffen die, samen met de vochtigheid, bijdraagt aan een nog verdere groei van de bacteriën.
Waarom stinken zweetvoeten zo?
De geur die zweetvoeten verspreiden wordt vaak vergeleken met een kaasachtige geur. Soms ook als azijn of ammoniak, hoe dan ook wordt deze geur als penetrant en onaangenaam ervaren.
Een belangrijke veroorzaker van deze geur is de Brevibacteria bacterie. Deze bacterie voedt zich met dode huidcellen waarbij een stof vrijkomt die een zwavelachtig aroma heeft.
De Brevibacteria wordt ook in verschillende kaassoorten gebruikt. De link tussen zweetvoeten en kaas is dus helemaal niet zo gek.
Hoe kom je van je zweetvoeten af?
Nu je weet hoe je eraan komt wil je zo snel mogelijk van je onaangenaam geurende voeten af. Belangrijkste is de leefomgeving voor bacteriën zo onaangenaam mogelijk maken. Je voeten droog houden is daarbij erg belangrijk.
Hoe minder je de bacteriën de kans geeft om zich te vermenigvuldigen, hoe minder stank ze kunnen veroorzaken. Met de volgende tips durf je binnenkort ook zonder schaamte je schoenen uit te trekken.
Tip 1: Was je voeten regelmatig
Bacteriën en schimmels dragen we allemaal mee op onze huid. En dat is maar goed ook, want de meeste helpen ons om gezond te blijven. Maar als er teveel op één plek zitten kan dit voor problemen zorgen. Zoals op je voeten.
Door regelmatig je voeten te wassen met een antibacteriële zeep verwijder je het teveel aan bacteriën. Was ze minimaal 1 keer per dag en spoel alle zeepresten goed af. Droog je voeten zorgvuldig af en trek schone sokken aan. Of, nog beter, blijf op blote voeten lopen. Dan drogen je voeten nog beter.
Tip 2: Verwen je voeten met fijne sokken
Sokken die zijn gemaakt van katoen, of een fijne wol-katoenmix nemen veel vocht op. Ook sokken met een dikke badstof zool hebben deze eigenschap. En dan zijn er nog de bamboe sokken. Deze sokken zouden veel vocht opnemen en anti bacterieel werken, waardoor vervelende geurtjes voorkomen worden.
Welke sokken je voorkeur hebben kun je zelf uitproberen. Trek bij voorkeur elke dag schone sokken aan. Vervang ook na een lange wandeling of intensief sporten je natte sokken voor een set droge.
Tip 3: Geef bacteriën geen kans
De bacteriën op je voeten houden van warmte en vocht. Ze houden niet van extreme kou, maar daar gaan ze niet dood van. Je sokken of schoenen in de vriezer zetten heeft daarom weinig zin. Je dood de bacteriën met hoge temperaturen.
Was daarom je sokken op een wasprogramma van minimaal 60 graden. Als je (sport)schoenen hiertegen kunnen zou je ook deze eens heet kunnen wassen om de aanwezige bacteriën en geur te verdrijven.
Tip 4: Kies goede schoenen
Schoenen die gemaakt zijn van synthetische materialen staan erom bekend dat ze eerder zweetvoeten veroorzaken. Deze materialen ademen niet waardoor je nog sneller warme voeten krijgt, die overmatig gaan zweten. Schoenen van natuurlijke materialen, zoals leer, zijn het beste voor je voeten. Dit materiaal neemt vocht op en blijft ademen.
Trek niet elke dag dezelfde schoenen aan. Wissel je schoenen af, zodat de schoen de kans krijgt om goed te drogen.
Tip 5: Minder eelt voor frisse voeten
Eelt op je voeten werkt net als een spons. Het neemt gemakkelijk zweet op en houdt dat de hele dag vast. Dit is de ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Probeer eelt daarom zoveel mogelijk te voorkomen. Haal het zelf weg met een eeltvijl of ga even langs bij de pedicure.
Eelt kan niet alleen pijnlijke voeten en kloven veroorzaken, maar draagt ook bij aan een vervelende voetgeur. Beperk het eelt op je voeten daarom tot een minimum.
Tip 6: Hou je voeten droog
Droge voeten is je streven in de strijd tegen zweetvoeten. Op droge voeten krijgen de bacteriën veel minder kans om zich te vermenigvuldigen. En als je voeten lang nat zijn wordt je huid kwetsbaarder en zal sneller stuk gaan of blaren ontwikkelen.
Talkpoeder is een goed middel om je sokken en schoenen droger te houden. Het absorbeert vocht. Sterke preparaten met aluminiumzouten helpen je ook droge voeten te houden. Ze zijn verkrijgbaar bij de apotheek en worden gebruikt bij ernstige overmatige zweetproductie.
Blaren ontstaan door wrijving. Met een natte, zachte huid zal je sneller blaren krijgen. Wil je lekker gaan wandelen? Smeer dan je voeten in met een vettige crème.
Tip 7: Verzorg je voeten goed
Goed verzorgde, droge voeten zullen lekker fris ruiken. Verzorg je voeten goed en haal regelmatig het eelt weg. Met een heerlijke voetcrème verzorg je jouw voeten. De voetcrème van La Reine bevat natuurlijke essentiële oliën. De mix van lavendelolie en citroengrasolie zorgt voor frisse voeten, de hele dag.
Deze voetcrème geeft snel verlichting bij vermoeide voeten en voorkomt blaarvorming. Ideaal dus om je voeten hiermee in te smeren voordat je gaat wandelen. De La Reine honing crème maakt je voeten weer heerlijk zacht en soepel.
De honing die gebruikt wordt in onze crèmes bevat propolis, het grote geheim van de bijen. Propolis heeft een antibacteriële werking en vertraagt daarmee de groei van bacteriën op de voeten.
Ook je voeten goed verzorgen? Bestel de heerlijk geurende La Reine voetcrème online.
Al gelezen?
Heb je deze artikelen al gelezen?
- Wat kun je doen tegen zwemmerseczeem?
- Voetverzorging: Voorkom voetproblemen
- Voetverzorging voor sporters