5 Tips tegen jeugdpuistjes, voor een prachtig gave huid

5 Tips tegen jeugdpuistjes, voor een prachtig gave huid

Jeugdpuistjes, bijna iedereen krijgt ermee te maken in de pubertijd. En ook volwassenen zijn niet helemaal verlost van dit huidprobleem. Je kent het wel. Er ontstaat een rood, pijnlijk bultje. Na een paar dagen zit er een witte kop op. Ja hoor, een puist!

Je handen jeuken om het ding uit te knijpen. Maar dat moet je juist niet doen, dat weet jij ook wel. Maar wat kan je wel doen tegen jeugdpuistjes. En is er een manier om jeugdpuistjes te voorkomen?
Zeker voor pubers is het hebben van puistjes heel vervelend. Het kan een flinke deuk in het zelfvertrouwen opleveren. Maar gelukkig kan je jeugdpuistjes met de tips in deze blog flink verminderen.

Wat zijn jeugdpuistjes?

Jeugdpuistjes zijn ontstekingen in je huid. In de pubertijd ontstaan ze vooral onder invloed van hormonen. Je hele hormoonhuishouding gaat op zijn kop. De talgkliertjes in je gezicht en rondom je schouders worden hierdoor gestimuleerd meer talg aan te maken.

Talg is een vetachtige stof die helpt je huid zacht en flexibel te houden. Dit is heel fijn, totdat er teveel talg wordt aangemaakt en het afvoergangetje van de talgklier verstopt raakt. Je kunt dit zien als een zwart puntje, een mee-eter.

Door de bacteriën, die altijd op je huid aanwezig zijn, kan een mee-eter gaan ontsteken. Wanneer dit gebeurt krijg je een jeugdpuistje.

Waar worden jeugdpuistjes door veroorzaakt?

Als je weet waardoor ze ontstaan is het makkelijker om jeugdpuistjes te voorkomen. In de pubertijd ontstaan jeugdpuistjes vooral door de veranderende hormonen. Hier kan je niet zo heel veel aan doen. De talgproductie gaat erdoor omhoog, wat voor verstopte poriën kan zorgen.

Maar de juiste huidverzorging kan het ontstaan van jeugdpuistjes wel flink verminderen. Op je huid stapelen dode huidcellen, en vervuiling uit de lucht, zich op. Deze laag sluit je huid af, waardoor deze niet meer kan ‘ademen’.
Ook irriterende ingrediënten, zoals alcohol, menthol, kamfer, eucalyptus en parfum kunnen ontstekingen in je huid veroorzaken. Ze stimuleren de talgproductie waardoor je meer jeugdpuistjes krijgt.

Het gebruik van teveel make-up, crèmes en maskers verstopt de poriën. Je denkt je huid te verzorgen met een fijne vochtinbrengende crème, maar smeert daarmee je huid dicht. Ook haarverzorgingsproducten kunnen op je gezicht terechtkomen en daar voor problemen zorgen.

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes voorkomen en verminderen

Hoewel jeugdpuistjes moeilijk te behandelen zijn kan je ze wel flink verminderen. En voorkomen dat er snel nieuwe ontstaan. Bestaande puisten laat je verdwijnen met de juiste verzorging.

Met deze 5 tips kom ook jij snel van je jeugdpuistjes af:

Tip 1: Dagelijkse reiniging helpt

Zoals eerder gezegd ontstaan jeugdpuistjes door verstoppingen in je huid. Door je huid goed te reinigen neem je het teveel aan talg, dode huidcellen en vervuiling weg. Hierdoor zullen je poriën minder snel verstopt raken. Puisten krijgen zo veel minder kans.

Reinig je gezicht elke ochtend én avond. ’s Avonds haal je alle vervuiling en eventuele make-up van die dag weg. ’s Nachts is je huid druk bezig met herstellen. Er worden allerlei afvalstoffen naar buiten gewerkt. Daarom is het belangrijk om ook ’s ochtends je gezicht goed te reinigen.

Gebruik hiervoor geen agressieve zeep of andere reinigingsmiddelen. De ingrediënten werken vaak irriterend voor je huid, waardoor je talgklieren nog meer gestimuleerd worden. Dat wil je niet!

Tip 2: Kies zachte verzorgingsproducten

Er zijn ontzettend veel verzorgingsproducten op de markt. Sommige speciaal ontwikkeld om jeugdpuisten te bestrijden en voorkomen. Je wilt zo snel mogelijk van je puisten af, dus zou je het liefst alles op je gezicht smeren. Pas daarmee op.

Veel van deze producten bevatten alcohol, parfum en zeep. Deze hebben juist een tegenovergesteld effect en verstoren je talgproductie. Dan ben je nog verder van huis.
Gebruik je producten die teveel talg weghalen dan wordt je huid droog. De talgklieren zullen hierdoor juist harder gaan werken om het verwijderde talg weer aan te vullen.

Kies vooral verzorgingsproducten die passen bij je huidtype. Een milde reiniger is meer dan voldoende.

Tip 3: Draag minder make-up en camoufleer met mate

Het zal je niet verbazen, met make-up smeer je de poriën dicht. Niet zo’n goed idee als je van je jeugdpuistjes af wilt. Op het eerste gezicht ben je blij, je ziet ze veel minder met een goede laag make-up. Maar als je de make-up verwijdert zie je dat je er meer puisten voor terug gekregen hebt.

Vooral gezichtsmake-up, zoals foundation, maar ook camouflage stiften zijn de boosdoeners. Ze smeren je poriën dicht, waardoor talg niet meer weg kan en de kans op ontstekingen groter wordt.

Zonder make-up kan je huid zich sneller herstellen en komt zichtbaar tot rust.
Bewaar de camouflage stift voor geval van nood en ga zo veel mogelijk ‘back to basic’.

Jeugdpuistjes verzorgen

Tip 4: Was regelmatig je kussensloop

Tijdens je slaapt verlies je veel vocht, ook via je gezicht. Hiermee worden afvalstoffen, dode huidcellen en vervuiling afgevoerd. Al deze stoffen blijven op je kussensloop achter.
Zonde om op te gaan liggen, als je net je gezicht zo fijn gereinigd hebt. Vervang daarom om de paar dagen je kussensloop en draai je kussen af en toe om. Zo geniet je langer van een schoon en fris kussen. En je voorkomt vervuiling van je gezicht door je kussensloop.

Tip 5: Zorg goed voor jezelf

Het is misschien een open deur maar gezond eten, voldoende slaap en beweging helpen je gezond te blijven. En dat zie je ook terug aan je huid. Stress en vermoeidheid helpen je niet om je huid mooi te houden.

Eet je veel suiker dan gaat je hormoonbalans in de war. En die hormonen wil je juist zo stabiel mogelijk houden. Sommige mensen reageren ook sterk op zuivel. Ze krijgen er meer puistjes van. Probeer zelf uit wat voor jou het beste werkt.

Een dagje ontspannen in de sauna helpt je huid lekker schoon te spoelen. Door de warmte en het zweten gaan je poriën open, waardoor eventueel vuil weg kan.

Jeugdpuistjes op een natuurlijke manier bestrijden

Wil je jeugdpuistjes op een natuurlijke manier te lijf gaan? Zonder agressieve middelen, op een manier die zacht is voor je huid? Probeer dan eens onze propoliscrème.

Propolis wordt door bijen gemaakt. Het beschermt ze al eeuwen tegen bacteriën, virussen en schimmels. Ook op ons lichaam heeft het een positief effect. Propolis werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Wat goed helpt bij het bestrijden van jeugdpuistjes, zonder de bijwerkingen die veel andere middelen met zich meebrengen.

Bestel de propoliscrème in onze webshop of ga langs bij een van onze verkooppunten.

 

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

 

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen