Verschillende honingtypen

Verschillende honingsoorten: welke zal ik kiezen?

Als ik naar de winkel ga voor een potje honing, word ik vaak in verwarring gebracht door de vele soorten honing. Want afgezien van de smaak die deze verschillende honingsoorten hebben, hebben zij ook verschillende werkingen én oorsprong. Ook kwam ik -na wat research- erachter dat ook in de honingwereld er sprake is van commercie…. Sommige benamingen klinken namelijk een heel stuk interessanter dan dat het in werkelijkheid is!

Tegenwoordig kan ik vele soorten honing kopen bij de imker, de supermarkt of mijn vertrouwde drogist. Maar wat is nu precies Manuka honing of Acacia? En wat is biologische honing eigenlijk? Ik ga kort en bondig op onderzoek uit!

Wist je dat…Er meer dan 300 verschillende soorten honing zijn. Het type honing is afhankelijk van het soort bloesem waarvan de bijen nectar en stuifmeel verzamelen om honing te maken. Zo komt Manuka honing van de nectar en het stuifmeel van de Manuka bloesem.

Manuka Honing

  • Manuka is de bloesem van een familielid van de Tea Tree plant. Het is dus een honing van één bloesem oftewel een mono florale honing. Het zijn mooie en kleine witte bloemen. Deze honing wordt met name geproduceerd in Nieuw – Zeeland en Australië.
  • Manuka honing bevat hoge antibacteriële componenten! Hoge concentraties van deze antibacteriële stof (methylglyoxal) wordt gevonden in de nectar van de Manuka.

Biologische Honing

De term biologische honing klinkt mooi, echter het ligt buiten de mogelijkheden van de imkers om de bijen in ‘schone lucht’ te laten vliegen. Omdat bijen harig zijn, blijven –naast het stuifmeel- ook andere minder milieuvriendelijke deeltje hierop achter.

  • Biologische honing is echter wel mogelijk… alleen niet in dichtbevolkte gebieden met veel (werk)verkeer. Enkele gebieden in Zuid-Amerika blijken geschikt te zijn voor het predicaat biologisch. In die gebieden wonen maar weinig mensen en worden er geen pesticiden gebruikt in de landbouw e.d.
  • Ik krijg het gevoel echter, dat vele potjes biologische honing niet echt biologisch zijn en ik in de val trap van de commercie. Tot voor kort werd niet mogelijk geacht om biologische honing in Nederland te produceren. Toch kunnen imkers zich vanaf 2016 laten certificeren door Skal. Skal is toezichthouder voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Er worden gebiedseisen gesteld aan het plaatsen van de bijenkast en ook over het natuurlijk materiaal gebruik.
  • Uiteraard kan het wel zo zijn dat een ‘biologisch’ potje honing bij ons in de winkel niet onderhevig is geweest aan chemische middelen en onnatuurlijke praktijken. Men noemt dit ook wel “hands off the honey” approach (handen af van de honing!). Een mooie niet misleidende benaming wat mij betreft en een mooi alternatief voor de term biologisch.

acaciaboom-en-kerk  acaciaboom-detail  Hollandse-honing
Witte acacia, Robinia pseudoacacia

Persoonlijke favoriet

Persoonlijk zijn mijn favorieten acacia honing en springbalsemien honing! Het zijn  lichtzoete honingsoorten met een milde smaak. Ik doe het elke ochtend in mijn havermout! Acacia en springbalsemien bevatten zeer weinig sucrose en hebben een hoog fructose gehalte, dit maakt deze honingtypen het meeste geschikt voor diabetici (minder toediening van insuline is nodig in vergelijking met suikers).

Het blijft maandenlang mooi vloeibaar en kristalliseert nauwelijks. Dit komt doordat er meer fructose in de honing zit dan glucose. Er is niet veel aanbod van Nederlandse acacia honing dit komt door dat er vaak slechte weersomstandigheden zijn tijdens de bloeiperiode van de acaciaboom. Als de bloemen beschadigd zijn kunnen de bijen geen nectar meer verzamelen van de acacia. Tot slot koop ik mijn potje springbalsemien honing bij de Nederlandse imker. Het werk van imkers is van onschatbare ecologische waarde en bovenal het is de lekkerste honing!

Honing powerrrrrr!!!

judith-Duinsveld

 

Over de schrijver
Hanneke Haaksma
Door

Hanneke Haaksma

op 30 May 2017

Biologische honing betekent voornamelijk dat de bijen niet met chemische middelen tegen bijenziekten behandeld zijn, en dat de honing niet wordt verhit bij het slingeren.

Reactie plaatsen