Honingbijen zijn onmisbaar!

Weet jij waarom honingbijen zo belangrijk zijn? Welkom in de wereld van de Imkers van La Reine!

Honingbijen bestuiven bloemen. Zo zorgen ze er voor dat er nieuwe vruchten aan een plant of boom komen. Zonder het werk van bijen hebben wij geen appels, peren, tomaten, aardbeien, enzovoorts.  En hebben vogels en andere dieren geen bessen en zaden om te eten.

la reine rebus

Bestuiving is een boeiend samenspel tussen plant en honingbij. Bestuiving is de overdracht van stuifmeelkorrels naar de stempel van een bloem. Tijdens de bloembezoeken blijven er duizenden stuifmeelkorrels achter in het haarkleed van een honingbij. Een deel daarvan blijft bij het volgende bloembezoek achter op de stempel. Pas na een goede bestuiving vindt bevruchting plaats en daarmee de vorming van zaden. Uit zaden ontwikkelen weer nieuwe planten. Vaak zijn die zaden mooi verpakt in een vruchtje en betekenen voedsel voor mensen, vogels en andere dieren. Bijna overal ter wereld zijn honingbijen de belangrijkste bestuivers van bloeiende planten. Geen dier is van zo veel belang voor het in stand houden van de verscheidenheid aan bloeiende planten als de honingbij. Door haar rol van bestuiver van landbouwgewassen is de honingbij in Europa het op twee na belangrijkste landbouwhuisdier. De belangrijkste landbouwhuisdieren zijn 1. rund, 2. varken, 3. honingbij, 4. kip.

 

honingbij-op-geranium

Honingbij met stuifmeel op geranium. Foto: Jeroen Vorstman

 

Wist je dat?

Bijen zelf ook stuifmeel verzamelen. Stuifmeelkorrels worden uitgekamd en als klompjes aan de achterpoten verzameld. Een bij kan op een vlucht 25 mg stuifmeel verzamelen, verdeeld over twee korfjes aan haar achterpoten. Een bijenvolk verbruikt per jaar 20 tot 30 kg stuifmeel. Door het eten van stuifmeel voorzien bijen in hun behoefte aan eiwitten, vetten en mineralen. Een tekort aan stuifmeel resulteert in kleine zwakke volken en maakt de bijen gevoelig voor ziekten.

Wat kun je doen?

Help de bij! Zet bij vriendelijke planten in je tuin of balkon, zoals zonnebloem, lavendel en krokus en gebruik geen gif!

Bijen zijn niet eng!

Je hoeft niet bang te zijn voor de bijen in je tuin. Ze steken nooit zomaar, maar alleen uit verdediging bij gevaar en in de buurt van hun kast. Ze komen alleen af op bloemen en dus niet op het lekkers in je glas of bord (dat doen wespen).

Van de Imkers van La Reine
Bron: Bijenhouden voor iedereen van Jeroen Vorstman 

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Dorien Vorstman. Jaren geleden ontdekten we met La Reine de verzachtende werking van honing en de krachtige werking van propolis op onze huid. Zo werd het idee geboren om honingcrèmes te maken die wél doen wat het beloofd. Dat lukte! We lieten onze natuurlijke crèmes uitproberen door heel veel pedicures en andere professionals. Ze waren meteen enthousiast! Met onze honingcrèmes willen we een bijdrage leveren aan onze natuurlijke leefomgeving en jouw natuurlijke huidverzorging. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.
Reactie plaatsen