Honing gezond
Honing een (her)ontdekt superfood?
Mocht jij nét zoals ik interesse hebben voor gezonde producten die preventief werken tegen nare kwaaltjes en jouw gezondheid/conditie verbeteren, dan is de term SuperFoods jou vast niet ontgaan. Waar ‘vroeger’ deze SuperFoods producten vaak enkel bij de biologische supermarkten te vinden waren, heeft inmiddels heel consumerend NL deze producten omarmt, want je vindt ze bij de AH, Kruidvat, Etos G&W, de Tuinen etc. Een grote nieuwe marktvraag; je kan er bijna niet omheen. Onder SuperFoods wordt o.a. verstaan: Goji bessen, Chia zaad, kokosolie, hennepzaad, Spirulina, rauwe cacao én ook bijenproducten zoals…. honing! Van de week was ik bij een bekende drogist en de verkoopster prijsde de producten aan als nieuw en ‘niet eerder bekend’ . Hoe komt het toch dat deze producten opeens alle aandacht krijgen en zo’n hit zijn?
Hoewel ik van al deze Superfoods niet veel af weet, onderzoek ik in deze blog de werking van honing. Waarom is honing gezond? En is het echt zo nieuw of wist men al heel lang de heilzame werking van honing?
Ik moet eerlijk bekennen dat het product honing mij eigenlijk lange tijd langs mij heen is gegaan. De interesse voor honing is met de tijd gegroeid door mijn omgeving (bijenhouders in de familie), maar ook mijn eigen gezondheidskwaaltjes zoals aften in mijn mond en een droge huid blijken een goede uitwerking op honing te hebben. Met behulp van Google en actief navragen in mijn omgeving kwam honing iedere keer weer op mijn pad. En na de proef op de som en het actief te gebruiken (door te smeren én eten), ben ik persoonlijk gaan geloven in de positieve werking van honing op vele fronten. Maar goed… dat ik het geloof betekent niet dat het echt zo is.. We gaan op onderzoek uit!
Honing gezond
De mogelijke gezondheidsvoordelen zijn in vele oude geschriften terug te vinden. Denk hierbij aan de Bijbel, de oude Grieken en Egyptenaren, en ook bekende filosofen zoals Aristoteles. Ook de wetenschap laat middels onderzoeken zien wat de effecten van honing zijn:
- Honing verzacht de hoest. Een studie uit 2007 met een onderzoeksgroep van 139 kinderen, vonden dat honing meer effectief was tegen het bestrijden van de hoest dan dextromethorphan (DM) (een vaak voorgeschreven medicijn.. om hoest te onderdrukken). Een andere studie liet zien dat ‘verkouden’ kinderen die twee theelepeltjes honing kregen vlak voor het slapen gaan (30 minuten van tevoren), significant veel minder hoestten tijdens hun slaap, dan kinderen die geen honing kregen.
- Honing behandelt wonden. Vele studies hebben het effect van honing op wonden aangetoond. Zo werden wonden weer steriel na het aanbrengen van honing op de wond én genazen de wonden sneller en mooier! NB. 15 ml tot 30 ml Honing werd in de studies direct op de wond aangebracht. Elke 24 á 48 uur werd het verband met de honing verwisseld.
- Honing bevat veel voedingsstoffen. Honing bevat kleine hoeveelheden van een breed scala aan vitaminen en mineralen, waaronder niacine, riboflavine, pantotheenzuur, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink . ‘Dus, door honing in plaats van suiker te gebruiken –beide rijk aan calorieën- nuttig je méér essentiële voedingsstoffen.
- Honing bij Chemotherapie. Mayo Clinic heeft ontdekt dat honing een veelbelovend en goedkope manier is om een laag aantal witte bloedcellen –veroorzaakt door chemotherapie- voorkomen kan worden. De onderzoeksgroep bestond uit kankerpatiënten die risico hadden op neutropenie (een te laag aantal witte bloedcellen). 40% van de patiënten hadden – na het innemen van dagelijks twee theelepels therapeutische honing tijdens chemotherapie- geen last meer van neutropenie. Hoewel meer onderzoek nodig is, zijn de eerste resultaten positief. Honing heeft hoge potentie!
- Honing helpt bij seizoensgebonden allergieën. Veel mensen zweren dat honing in staat is om de symptomen van bijv. hooikoorts te verminderen. Hoewel dit nog niet klinisch bewezen is, beweren sommige onderzoekers dat honing sporen van stuifmeel en kleine hoeveelheden allergenen bevat wat een positief effect zou hebben op het uitblijven van hooikoorts (of vermindering van klachten). Wetenschap dient dit onderwerp verder te onderzoeken! In de tussentijd –afwachtend op klinisch bewezen resultaat- kan honing uiteraard genuttigd worden (we hebben altijd de helende kracht van placebo’s nog ;-)! )
Na heel wat artikelen doorgespit te hebben, blijkt er geen einde aan de informatie te komen over de gezondheidsvoordelen van honing. De vijf bovenstaande punten zijn bij lange na niet de enige positieve werkingen van honing. Echter, gezien de lengte van de blog moet ik stoppen, maar komt er zeker een deel 2. Al met al kunnen we concluderen dat honing zeker tot de ‘hippe Superfoods’ behoort. Het lijkt een herontdekt middel te zijn die weer afgestoft in de markt wordt gezet. Nu nog een hippe kreet bij dit type Superfood… misschien iets als: honing Powerrrrr of honing geeft je vleugels???